1932 - Lake Placid

Vágólapra másolva!
Az enyhülés Lake Placidben is gondokat okozott, s nem mellékesen érdektelenség kísérte az 1932-es játékokat. A szervezők hatalmas közönségsikerre számítottak, de 52 ezer dollár ráfizetéssel zárult a nagy vállalkozás. A reklámfogásokból semmi sem valósult meg.
Vágólapra másolva!

A hollywoodi kalandfilmeken edződő hazai rendezők úgy gondolták, csakis az izgalmas viadalok hozhatnak a konyhára. Így az addigi viadalok megszokott útját felrúgva mindent az újításnak rendeltek alá.

Veszélyes síterepet jelöltek ki a szervezők, ahová teherautókon hordták a havat, a bobpályát éles kanyarokkal tarkították, míg gyorskorcsolyázásban nem párosával indították a versenyzőket, hanem egy csoportban. Utóbbi számban így nem a tudás került előtérbe, hanem a könyöklés, az ötszörös olimpiai bajnok finn Clas Thunberg - szembesülve a szabályokkal - azonnal vissza is lépett. A tizenkét éremből ötöt-ötöt a hazaiak és a kanadaiak nyertek meg (gyengécske időkkel), Európa becsületét két norvég ezüst mentette meg.

A síszámokban ellenben csak a skandinávok jutottak éremközelbe, a norvég Johan Gröttumsbraaten megvédte címét északi összetettben, síugrásban honfitársa, Birger Ruud nyert, míg 18 km-es sífutásban a svéd Sven Utterström, 50 km-en pedig a finn Veli Saarinen diadalmaskodott.

1932. február 4-15., Lake Placid
17 ország, 252 induló (231 férfi, 21 nő)
5 sportág, 14 versenyszám

az éremtáblázat végeredménye:
1. USA (6 arany, 4 ezüst, 2 bronz)
2. Norvégia (3 arany, 4 ezüst, 3 bronz)
3. Svédország (1 arany, 2 ezüst)

az olimpia legeredményesebb sportolói:
John Shea (amerikai, gyorskorcsolya) 2 arany
Irving Jafee (amerikai, gyorskorcsolya) 2 arany
Veli Saarinen (finn, északisí) 1 arany, 1 bronz




A hölgyeknél ismét a norvég tini, Sonja Henie végzett az élen, a férfiaknál viszont megtört a háromszoros svéd olimpiai bajnok Gillis Gräfström sorozata, a skandináv klasszis csupán a második lett az osztrák Karl Schäfer mögött, emiatt vissza is vonult a nemzetközi versenyektől. (Érdekesség, Gräfström edzőként is dolgozott már az olimpián, éppen Sonja Henie-t segítette szakmai tanácsaival.)

A kanadai jégkorong-válogatott sorozatban negyedik aranyérmét szerezte meg, de nagyon keservesen. A döntetlennel zárult első mérkőzés után a visszavágó háromszori hosszabbítás után is döntetlenre végződött; éjfélkor a bírók lefújták a meccset, Kanada nyerte a tornát.

A bobpályán is fura dolgok történtek: az enyhe időjárás miatt későbbre kellett halasztani a négyesen futamát, amire már a zárás után két nappal került sor. A kettesbobok után a négyeseknél is az Egyesült Államok diadalmaskodott, soraiban két legendával. Billy Fiske már St. Moritzban is olimpiát nyert, akkor még az ötfős csapat legfiatalabb, 16 éves tagjaként, míg Eddie Eagen a világtörténelem egyetlen olyan sportolója lett, aki téli és nyári játékokon is aranyat tudott nyerni: ő tizenkét esztendővel korábban, Antwerpenben félnehézsúlyú ökölvívásban lett olimpiai bajnok.

Pincési László