A téli olimpiák története

Vágólapra másolva!
Összeállításunkban felidézzük az eddig megrendezésre került tizenkilenc téli olimpia történéseit. Időutazásunk az 1924-es chamonix-i játékokkal indul, és 2002-ben, Salt Lake Cityben ér véget.
Vágólapra másolva!
1924 - Chamonix1928 - St. Moritz
A francia városban rendezett verse- nyeket a NOB csak egy évvel később nyilvánította olimpiának. A svájciak hobbiból barkácsolt fa-négyesbobbal nyertek, míg a norvégok az összes síszámban diadalmaskodni tudtak.A hirtelen jött meleg okozta olvadás veszélybe sodorta a versenyeket - a korcsolyaszámokban zászlókkal jelez- ték a lékeket. A kanadai hokiválogatott kapott gól nélkül védte meg címét, felbukkant és varázsolt Sonja Hennie.
1932 - Lake Placid1936 - Garmisch-Partenkirchen
Az enyhülés Lake Placidben is gondokat okozott, s érdektelenség kísérte az 1932-es játékokat. A szervezők hatalmas közönségsikerre számítottak, de végül 52 ezer dollár ráfizetéssel zárult a nagy vállalkozás.A játékokat Hitler nyitotta meg, a játékok a náci propaganda részét képezték, ennek is köszönhető, hogy az eseményeket félmillióan tekintették meg. Az amerikaiak részvétele csak heves viták után dőlt el.
1948 - St. Moritz1952 - Oslo
A sorban Szapporo (1940) és Cortina d'Ampezzo (1944) következett volna, ehelyett háború pusztított, de az olimpia mindent túlélt. 1948-ban St. Moritz immáron másodszor kapta meg a rendezés jogát.Először fordult elő, hogy egy ország fővárosa kapta a rendezés jogát, mellesleg a világháború után először indulhatott el a német és a japán csapat. Az időjárás csak az utolsó pillanatban fordult téliesre.
1956 - Cortina d'Ampezzo1960 - Squaw Valley
Először indultak szovjet sportolók a téli játékokon, Németországot közös csapat képviselte, első alkalommal mondta el az olimpiai esküt hölgy, első alkalommal közvetített egyenes adásban a televízió.Nem kisebb egyéniség, mint Walt Disney alkotta a látványterveket, ettől függetlenül volt némi kockázat abban, hogy a rendezők a teljesen ismeretlen Sierra Nevada-i falunak adták a rendezés jogát.
1964 - Innsbruck1968 - Grenoble
Talán mondani sem kellene, csak a hó nem érkezett meg az innsbrucki olimpiára, így az osztrák hadsereg 2000 katonájának 25 ezer tonna havat kellett megmozgatnia a sikeres lebonyolítás érdekében.A játékot - amelyen a téli olimpiák történetében először dopping- és szexvizsgálatot (női verseny részvevőinek nő voltát eldöntő biológiai tesztet) is végeztek - Charles de Gaulle nyitotta meg.
1972 - Szapporó1976 - Innsbruck
Japán csodára készült és csodát is tett Szapporóban, ám az olimpia inkább Ard Schenk és Halina Kulakova diadaljáról, illetve a botrányokról szólt: Karl Schranzot kizárták, míg Kanada jégkorongozói lemondták a részvételt.Az olimpiai stadionban két láng égett, egyik szimbolizálta a jelent, a másik emlékeztetett a 12 évvel azelőtti játékokra. Előzetesen Denver kapta meg a jogot, de a coloradóiak nem vállalták a költségeket.
1980 - Lake Placid1984 - Szarajevó
Lake Placid nem a kis távolságok olimpiája volt: 48 évvel az első ottani játékok után a sportolók panaszkodtak a hosszú sétákra, nem kevésbé a puritán szállásra, amely a játékok után fiatalkorúak javítóintézetéül szolgált.A félmilliós bosnyák (akkor még jugoszláv) városban olyan nemzetek is indultak, mint a Virgin-szigetek, Puerto-Rico vagy Szenegál. A NOB először fedezte minden ország egy-egy női és férfi sportolójának a költségeit.
1988 - Calgary1992 - Albertville
A Sziklás-hegység lábainál elterülő városban megrendezett olimpia már a pénz olimpiája volt. Az ABC tévétársaság 309 millió dollárt fizetett a sugárzásért, a versenyszámok lebonyolítási rendjét a közvetítési időpontokhoz igazították.Franciaország 1992-ben beérte az Egyesült Államokat abban a tekintetben, hogy háromszor adhatott otthont téli olimpiának. Ami nagyobb büszkeség: Chamonix és Grenoble után egy harmadik helyszínen, Albertville-ben.
1994 - Lillehammer1998 - Nagano

1994 tehát fordulópont volt, ebben az esztendőben tért ki a téli olimpia négyéves ciklusa a nyári játékok hasonló ütemezésű rendje elől. Ettől kezdve a labdarúgó-világbajnokságok szorították háttérbe az eseményt.

A XX. század utolsó téli olimpiáján olyan sportágak is megjelentek, mint a curling (csúszókorong), a snowboard, de érmet osztottak női jégkorongban is. Nagano lett a legdélibb helyszín, ahol valaha téli olimpiát rendeztek.
2002 - Salt Lake City
Ami rossz összejöhet, az meg is történt: vesztegetési botrány, a terrortól való félelem, a dopping, majd a műkorcsolya-pontozók elképesztő csalása mind-mind belengte a 19. játékok szellemét.