Olimpiai kvótát szerzett a magyar bobkettős

Vágólapra másolva!
Olimpiai kvótát szerzett a Gyulai Márton, Pintér Bertalan bobkettős a németországi Königssee-ben zajló ötkarikás kvalifikációs viadalon, a Challenge-kupán.
Vágólapra másolva!

Gyulai Miklós csapatvezető arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy biztosan sikerült az éppen kvótát érő negyedik helyet elérni. A duó már az első futam után is a negyedik volt, és megőrizte ezt a pozícióját.

A négyesek olimpiai kvalifikációs versenyére, ahol szintén érdekeltek a magyarok, vasárnap kerül sor, ugyancsak Königssee-ben. A Gyulai Márton, Pintér Bertalan bobkettős kvótaszerzése után jelenleg 16 magyar versenyző indulása biztos a február 10. és 26. között rendezendő torinói téli olimpián, ez a szám azonban még nőhet.

A síelők között a sífutó Tagscherer Zoltán és Gyenesei Leila, míg sílövészetben Tagscherer Imre indulhat az ötkarikás játékokon. Az alpesi sízőknél a nők között Tuss Réka kap lehetőséget, a férfiaknál ugyanakkor csak a jövő hétfői elnökségi ülésen születik döntés arról, hogy Marosi Attila vagy Barbai Áron képviselheti-e Magyarországot Torinóban.

Női biatlonban jelenleg nincs indulási lehetősége magyar versenyzőnek, Gotschall Zsófia várólistán van, azaz csak akkor kap kvótát, ha magukat már kvalifikált versenyzők visszalépnek. A síelőkön túl öt műkorcsolyázó (Sebestyén Júlia, Pavuk Viktória, Tóth Zoltán és a Hoffmann Nóra, Elek Attila jégtáncpáros), valamint négy rövidpályás gyorskorcsolyázó (Darázs Péter, Knoch Viktor, Darázs Rózsa és Huszár Erika) szereplése biztos.

A többieknek (négyes bob és szánkó) legkésőbb január végéig kell megszerezniük az indulás jogát. Akad olyan magyar gyorskorcsolyázó, Tóth Ágota, aki ugyan teljesítette a szintidőt 1000 méteren, de ezt olyan sokan érték el, hogy a sportági nemzetközi szövetség létszámkorlátozásra kényszerül. A hódeszkásoknál Lovász Laura nem tudott kvótát szerezni. Az ünnepélyes eskütételre és a csapatnévsor jóváhagyására január 28-án, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésén kerül sor.

Challenge-kupa, kettes bob:
1. Románia I. 1:42.84 p
2. Szlovákia I. 1:43.22
3. Románia II. 1:43.25
4. Magyarország (Gyulai Márton, Pintér Bertalan) 1:43.48 (1. futam: 51.68 mp, 2. futam: 51.80 mp)