Sebestyén nem viheti a zászlót a torinói megnyitón

Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia szerdán jött haza Svédországból, ahol edzőtáborozott, vasárnap pedig már indul is Franciaországba, Lyonba, mert a téli olimpia előtt még az Eb-n is helyt kell állnia. Európa-bajnok műkorcsolyázónőnk a torinói játékokra egy héttel a versenye előtt érkezik meg, de így is jóval az olimpiai láng fellobbanása után, így az már biztos, hogy a megnyitóünnepségen nem csapatunk legeredményesebb tagja viszi majd a magyar zászlót.
Vágólapra másolva!

- Három héttel az olimpia előtt az Európa-bajnokság felesleges nyűg, mert már inkább Torinóra koncentrálna, vagy éppen ellenkezőleg, úgy fogja fel, hogy itt még lehet "élesíteni" a formát?
- Részemről az utóbbiról van szó, engem egyáltalán nem zavar, hogy az olimpia előtt még egy Eb is van a versenynaptárban. Úgy érzem, a felkészülésem kimondottan jó sikerült, és nagyjából olyan formában vagyok, mint amikor két éve megnyertem a budapesti Eb-t. Szóval, eddig minden a legnagyobb rendben van körülöttem. Svédországban, a Malmőhöz közeli Landskronában is keményen edzettem, úgy, hogy később ne tehessek magamnak szemrehányást. És bízom benne, hogy amikor az Eb-n, majd pedig az olimpián korcsolyázom, akkor is tökéletesen tudok majd koncentrálni arra, hogy megoldjam a feladatomat.

- Ott lesz a megnyitón is? Mert ha azt vesszük alapul, hogy a zászlóvivői feladat egyfajta kitüntetésként is felfogható, ez mindenképpen önnek járna.
- Biztos, hogy a megnyitón nem én viszem a zászlót, már csak azért sem, mert én később érkezem meg az olimpiára. A női műkorcsolya ugyanis a program végén van, és már előtte két hetet kint tölteni elég nagy stressz lenne. Egy héttel a versenyem előtt persze már ott leszek Torinóban, de a megnyitóról lemaradok. Mint ahogy az előző két olimpiámon is történt. Négy évvel ezelőtt, amikor Salt Lake Cityben ment a megnyitó, tévén néztem Svédországban, mert akkor is ott edzettem, és beszéltük is az edzőmmel, Száraz Andrással, hogy nekünk bizony innen még először haza kell utaznunk Budapestre, és majd csak onnan megyünk az olimpiára. A záróünnepségen viszont ott voltam, és azon egyébként én vihettem a magyar zászlót.

- Négy éve Salt Lake Cityben a kűrben az utolsó csoportban, a legjobb hat között lépett jégre, de végül a nyolcadik helye is igazán jó eredmény volt. Mit gondol, ez megismételhető Torinóban?
- Semmi sem lehetetlen, de tudni kell, hogy a mezőny nagyon erős és kiegyensúlyozott lesz, s legalább tízen vannak, akik odaérhetnek a dobogóra. Jellemző, tavaly a moszkvai vb-n is az volt az általános vélemény a kűr előtt, hogy az utolsó és utolsó előtti bemelegítő csoport akár fordítva is lehetne.

- Ezek szerint igazi esélyese nincs is az olimpiának?
- Az orosz Szluckaja már huzamosabb ideje kiváló formában van, sorra nyeri a versenyeket, de az olimpia semmi máshoz nem hasonlítható. Négy éve is mindenki azt hitte, hogy az amerikai Kwan lesz a győztes, aztán az úgymond "ismeretlen" honfitársnője, Hughes lett az olimpiai bajnok.

Fábik Tibor