Száz nap múlva kezdődik a téli olimpia

Vágólapra másolva!
Szerdához képest 100 nap múlva, 2006. február 10-én megkezdődik a 20. téli olimpia Torinóban. A munkálatok még folynak, s a főszervező úgy véli, minden elkészül időre. Közben a két Korea megegyezett, hogy közös csapattal vesz részt a 2008-as pekingi nyári olimpián.
Vágólapra másolva!

Szerdához képest száz nap múlva kezdődik a torinói téli olimpia. A városban még munkások és munkagépek dolgoznak serényen, de - amint Valentino Catellani főszervező megjegyezte - ezen nincs mit csodálkozni: "Olaszország olyan hely, ahol minden az utolsó percekben készül el."

Nem aggódnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság illetékesei sem. A szervezet végrehajtó bizottsága - Jean-Claude Killynek, a koordinációs testület elnökének a beszámolója alapján - múlt pénteken örömmel nyugtázta, hogy Torino és környéke a kisebb simításokat leszámítva gyakorlatilag készen áll a rendezésre.

Bizakodóak a helyi lakosok is, akik azonban emlékeztetnek arra, hogy a téli időjárás miatt hamarosan már nem is lehetne érdemi munkát végezni a külső helyszíneken. A torinóiak és a város környékén lakók ugyanakkor attól tartanak, hogy a látogatók nem lesznek felkészülve a várható nagy hóra, és közlekedési káosz alakul ki.

A legtöbb létesítményhez hasonlóan egyébként állnak már azok a kagyló formájú betonépületek, amelyekben az ötkarikás játékokkal kapcsolatos emléktárgyakat lehet majd vásárolni.

A szerdai 100 napos visszaszámlálási ünnepség show-műsorát anyagi okok miatt törölni kellett, a helyiek szerint azonban az elkövetkező hónapokban - s különösen a február 10-i rajt után - így is lesz bőven látnivaló.