Műkorcsolya-Eb-vel a téli olimpiáért

Vágólapra másolva!
Két szempontból is nagy érdeklődés övezte a múlt heti, torinói műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot: egyfelől egy év múlva az észak-olaszországi városban rendezik a téli olimpiát, másfelől felnőtt világversenyen most mutatkozott be az új pontozási rendszer. Noha önmagukhoz képest jól oldották meg a feladatot, mégis tipikus olasz szervezés jellemezte a kontinensviadalt, amely a legnagyobb tesztversenye volt az ötkarikás játékoknak.
Vágólapra másolva!

"Látszott, hogy nagyon készülnek az olimpiára, ami például a rengeteg hirdetésben, az akkreditációk többszöri ellenőrzésében, a buszok átvilágításában nyilvánult meg, de az apró részletekre nem ügyeltek annyira" - foglalta össze véleményét Sebestyén Júlia, aki a kűr során elkövetett hibái révén nem tudta megvédeni Európa-bajnoki címét, s végül negyedik lett.

A tiszaújvárosi klasszis elsősorban szállítási problémákról számolt be, ugyanis többször kimaradtak buszjáratok - amelyek a versenyzőket szállították volna a megújult Palavela-csarnokba -, így a sportolóknak taxival kellett eljutniuk a viadal helyszínére.

"Rendszerint hatalmas dugó van, de ez éppen az olimpiai előkészületekkel magyarázható, hiszen fel van túrva a város. További gondokat okozott, hogy sztrájkoltak a FIAT-gyár dolgozói, s éppen a csarnoknál vonultak fel. Ez számos problémát okozott a szervezőknek, például napokig tartott jegyet szerezni az Eb-re" - tette hozzá Sebestyén, aki szerint az olimpia helyszínéül is szolgáló sportcsarnok szép és jó hangulatú aréna.

A pontozási rendszerre kitérve megjegyezte, hogy a Világkupában már két éve alkalmazzák, ezért mára kiismerték a bírók, akik a kiskapukat megtalálták, így a várt megújulás elmaradt. Példaként a hatodik Európa-bajnoki címét begyűjtő orosz Irina Szluckaja esetét hozta fel, aki esése és további hibái ellenére a kűr értékelésekor is a legmagasabb pontszámot kapta.

"A márciusi, moszkvai világbajnokságig nincs versenyem, úgyhogy most arra összpontosítok. Remélem, ott majd jobban sikerül a kűr, s akkor talán eredményesebb is lehetek. A legfontosabb azonban, hogy kivívjam az olimpiai kvótát" - mondta Sebestyén.