Janics Natasa: Szombat óta tart az álom

Vágólapra másolva!
Janics Natasát annyian keresik mostanában, hogy már csak menedzserén keresztül lehet elérni az athéni olimpia legsikeresebb magyar sportolóját. Viszont rajta keresztül minden megy, mint a karikacsapás ahhoz képest, mint amikor még - mondjuk három-négy hónappal ezelőtt - szűkebb környezetén kívül nem sokan ismerték a 22 éves bácskapalánkai lányt. Most, hogy Janics nagy álma - a kettős olimpiai diadal - valóra vált, már csak egyvalamire vágyik, de arra nagyon: egy kis alvásra.
Vágólapra másolva!


Forrás: [origo]

Képgaléria

- Melyik volt eddig a legszebb ajándék?
- Márti néni, az óbudai házi nénim - nála lakom, amikor a fővárosban tartózkodom - meglepett egy csodálatos feketeerdő-tortával. A tetején ott volt az öt olimpiai karika, marcipánból.

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú

vízipólósokénak

- Nehéz volt a duplázás egy óra leforgása alatt?
- Nem. Az edzések sokkal keményebbek voltak, mint a finálé. Az egyes végén ki is engedtem, mert tartalékoltam a párosra.

- A páros döntő után először odaeveztek a tribünhöz, a több ezer magyar szurkolóhoz...
- Ez csak természetes. Sokat köszönhettünk nekik. Akármerre néztem, mindenütt magyar zászlókat láttam. De utána jött a kellemes meglepetés: Birgit Fischer odaszólt, hogy várjunk egy kicsit. Odalapátolt a hajónkhoz, és mindkettőnknek gratulált, adott egy puszit. Nagyon jólesett, kisgyermekkorom óta ő a példaképem. Tizenkét olimpiai érme van, ebből nyolc arany. És az édesapámmal versenyzett együtt annak idején.

- Kinek köszönheti a legtöbbet önmagán kívül?
- Kati néninek, azaz Fábiánné Rozsnyói Katalinnak, s a férjének, Öcsi bácsinak. Amit ők nem tudnak erről a sportágról, az nem is létezik.

- Nem okozott identitászavart, hogy a magyar himnuszt hallgatta a dobogó tetején?
- Nézze, az én édesapám - aki két éve autóbalesetben meghalt - szerb volt, az anyu horvát, én pedig magyar színekben és a magyaroknak köszönhetően lettem kétszeres olimpiai bajnok. Nem hiszem, hogy bármelyik nemzet is kisajátíthatna engem a másik rovására. Mellesleg nem is akarja egyik sem. A szerbek ugyanúgy örültek az aranyérmeimnek, mint a magyarok. Én nem azért hagytam el Jugoszláviát, mert bármi bajom van a szülőhazámmal. Egyszerűen olimpiai bajnok akartam lenni, s ez Bácskapalánkán nem ment volna. Nem voltak edzőpartnereim, s olyan edzőm sem, mint Kati néni.

- Hogyan éli meg ezeket a napokat?
- Mint egy öt napja tartó álmot. Amelyből, úgy néz ki, nem kell felébrednem.

Ch. Gáll András

(Szeptember 9-én csütörtökön 14 órakor Ön is kérdezhet Janics Natasa kétszeres athéni olimpiai bajnok kajakozótól, aki a Csevegőszoba vendége lesz.)