Az EU az olimpia győztesének tartja magát

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az abszolút győztesnek kijáró elismeréssel méltatta országainak összesített olimpiai teljesítményét az Európai Unió brüsszeli végrehajtó szervén keresztül.

Az Európai Bizottság szóvivője, Reijo Kemppinen jelezte, hogy az EU 25 tagországa - köztük Magyarország - összesen jóval több érmet szerzett, mint az éremtáblázat szerint nyertes Egyesült Államok. Az EU-nemzetek 286 medált tudhatnak magukénak, köztük 83 aranyat, szemben az amerikaiak 103 érmével, benne 35 első hellyel. Összesítve megelőzték az uniós államok a többi sportnagyhatalmat, mindenekelőtt Kínát és Oroszországot is.

Külön méltatta az olimpiai sikereket Romano Prodi, a brüsszeli bizottság elnöke, aki reményét fejezte ki, hogy a következő játékokon az EU már egységesebb fellépést is mutat majd. Prodi szerint ennek jelképe lehet, hogy a tagállamok csapatai az uniós csillagos zászlót is magukkal viszik.

Kemppinen az EU-tagországok közül - a brüsszeli Agence Europe hírlevél közlése szerint - kiemelte Németországot, Franciaországot és Olaszországot, amelyek tíznél több aranyérmet nyertek, a sportágak közül pedig az atlétikában és több vízi sportban lát európai dominanciát. Dicsérték Brüsszelben az EU-tag Görögország rendezői sikerét is.