A WADA-főnök bekeményít doppingügyben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A kormányokkal kíván szorosabb szövetségben harcot vívni a dopping ellen Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, aki a Corriere della Sera című milánói napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában Fazekas Róbert magyar diszkoszvető és különösen Irina Korzsanyenko orosz súlylökő ügyét tartotta kirívónak, az olimpiai eszméket sértőnek.

Dick Pound athéni nyilatkozatában megerősítette, hogy a "nulla tolerancia" híve a tiltott teljesítményfokozó szerek tekintetében, s ezért helyesnek nevezte az "athéni utat". A 62 éves kanadai sportdiplomata - aki 2001 óta a WADA vezetője, a "mister antidoping" - a határozott fellépés híve, s adott esetben még egy doppingügyet is "túl soknak" tart az olimpián, megengedhetetlennek tekinti a kibúvókat és a doppingügyek összevonását más problémákkal, akár sportdiplomáciai kérdésekkel.

A siker még nem teljes a tiltott szerek elleni küzdelemben, de a WADA elnöke helyesnek nevezte a megkezdett utat, s következő lépésként a kormányok bevonását tartja szükségesnek a kör további szűkítése érdekében. Az antidopping ellensége paradox módon maga az antidopping: ha nem sikerült átfogóvá tenni ezt a küzdelmet, egységesítve a munka kritériumait, a harcot el lehet veszíteni - vélekedett az olasz napilapnak adott interjújában.

Pound szerint rövid időn belül sokkal hatékonyabb teszteket lehet bevezetni egyebek között a növekedési hormonok nyomainak felfedezésére. A WADA elnöke a kerékpárt, az atlétikát és egyes téli sportokat minősített elsősorban dopping veszélyeztette területeknek, de "egyetlen sportág sem tekinthető szűznek" szavai szerint.