Olimpiai bajnok lett a férfi kajaknégyes

Vágólapra másolva!
A Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor kvartett szerezte a magyar küldöttség újabb olimpiai aranyérmét, miután a kajak négyesek 1000 méteres távján egy hajóhosszal győzték le riválisaikra. Előzetesen biztos aranyérmesnek számított, végül "csak" második lett a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összetételű magyar kajak négyes, amely 500 méteren vereséget szenvedett a német egységtől. Kenu egyesben Vajda Attila bravúrbronzot szerzett, harmadik lett a Kozmann György, Kolonics György kenupáros is.
Vágólapra másolva!

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból

Fórum: Akkor már legyen kajakos topik is!

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú


Forrás: MTI

Nézze meg képgalériánkat!

Kökény Roland hatodik helye kellemes meglepetés - ez a szám régóta fehér folt volt a magyar kajakozás térképén -, a győzelem a norvég Eirik Veraas Larsené lett, aki ezzel a legendás Knut Holmann, Bakó Zoltán tanítványa nyomába lépett.

A kenusok ezer méteres döntője hozta az első kellemes meglepetést magyar szempontból: a 21 éves szegedi Vajda Attila - Szabó Attila tanítványa - remek hajrával harmadiknak ért célba a spanyol David Cal és a német Andreas Dittmer mögött, a cseh olimpiai bajnok Martin Doktor előtt.

"Attila kihozta magából a maximumot, pedig kevéssel az olimpia előtt lovaglóizom-sérülést szenvedett, s ez akadályozta az egyensúlyozásban - mondta Szabó Attila, azaz "Torony", a másik Attila mestere.

"Éreztem, hogy jó formában vagyok, s bár kétségkívül meglepett a bronzérem, olyan nagyon nem. Végig csak előre figyeltem, a célba érkezésénél fogalmam sem volt, hányadik vagyok" - mondta a szegedi Juhász Gyula főiskola másodév előtt álló hallgatója, aki bal szemöldökében helyes kis piercinget visel - úgy látszik, ez a kenusoknál bevett dolog, a győztes Calnak ugyanis, Spanyolország első sportági olimpiai bajnokának a nyelve van átfúrva.

A női négyesek döntője előtt nagyon számítottunk a magyar sikerre - sokan bármekkora összegbe lefogadtuk volna, hogy mindhárom hölgyszámot a mieink nyerik. Sajnos, ez már nem valósulhat meg - a kvartettet ugyanis a Birgit Fischer vezérelte német négyes nyerte húsz centivel a mieink előtt.

A 42 éves Fischerről azt mondani, hogy legenda, olyan visszafogott kijelentés, mintha Michael Jordant ügyes kis kosarasként jellemeznénk. A sportág nagyasszonya Sydney után - életében harmadszor, s akkor úgy tűnt, utoljára - visszavonult, hét olimpiai és 28 világbajnoki aranyéremmel a tarsolyában. Aztán nem bírta tovább, tavasszal visszatért, s most jobban néz ki - a magyar kajakosok szerint -, mint a saját lánya. Nos, nem tudjuk, hogyan néz ki a kislány, de hogy a mama romos állapotban volt a négyes fináléja után, az tény - miként az is, hogy nyakában ott fityegett pályafutása nyolcadik olimpiai aranyérme.

A rajt a Kovács Katalin, Szabó Szilvi, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összetételű magyar négyesnek sikerült a legjobban, és 250 méternél háromtized másodperc, majdnem fél hajóhossz volt a mieink előnye. Aztán 300-tól Fischer vezényszavára beindult a német "csatahajó", és centiről centire dolgozta le hátrányát. Olyannyira, hogy 490-nél befogta a teljesen lemerevedő magyarokat, s a célban két tenyérnyivel, 19 századdal meg is előzte.
Bótáék reszkető hasizommal, sírógörcsben zuhantak ki a partra, a németek ugyanúgy zokogtak, csak éppen az örömtől.

Valóban tragikus szituáció: a magyar hajó Sydney és Athén között mindent megnyert, hogy aztán abban a pillanatban hiányozzon néhány centi, amikor meg kellene koronázni egy olimpiászon átívelő csodás teljesítményt.

"Az előre eltervezett taktika jegyében versenyeztünk, tudtuk, hogy a magyarok gyorsan kezdenek, s nem akartunk, talán nem is tudtunk volna velük menni. Amikor kellett, növeltük a csapásszámot, és egy fikarcnyival több erő maradt bennünk a végére. Ezért tértem vissza az év elején, de a páros még hátra van Carolin Leonhardttal" - mondta Birgit Schmidt, aki 1979-ben szerezte első világbajnoki címét, amikor például Szabó "Sziszó" egyéves volt, Viski Erzsi pedig még meg sem született!

A magyarok közül csak Bóta és Viski jött el a sajtóértekezletre, még mindkettejük szemében ott csillogtak az eredményhirdetésnél elmorzsolt könnycseppek.

"Nem hinném, hogy Birgit Fischer jelenléte nyomasztott bennünket, csak előre néztünk, nem törődtünk azzal, hogy kik eveznek mellettünk. Tudtuk, hogy vezetünk, s a periférikus látásommal azt is tapasztaltam, hogy nagyon jön egy hajó - értelemszerűen a német. Az utolsó ötven méterre sajnos szétesett a mozgásunk, ezt még éreztem, ennél többet nem tudtunk kiadni magunkból", mondta komor tekintettel Viski.

"Megpróbáljuk pozitívan felfogni a dolgot, nyertünk egy ezüstöt, nem pedig elveszítettünk egy aranyat. Ettől függetlenül szomorúak vagyunk", fűzte hozzá Bóta.