Vágólapra másolva!
Nem nyugszik a nemzetközi sportvilág, szerdán ugyanis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felszólította a magyar csapat vezetését, adja meg Annus Adrián kalapácsvető olimpiai bajnokunk elérhetőségét, ugyanis újból szeretnék ellenőrizni. Információink szerint a délben lejáró határidőt követően a Magyar Olimpiai Bizottság délután négyig kért haladékot. Ha Annus nem kerül elő addig, elvehetik az aranyát. Egyelőre még nem is került, s még nincs is információ arról, hogy mi lesz Annus és aranyérmének a sorsa.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú

Fórum: Fazekas, Annus, Németh - csúfos leszereplés

Annus Adrián még kedden, Fazekas Róberttel együtt autóval vágott neki a hazafelé vezető útnak. Az aranyéremtől megfosztott diszkoszvető 14 órakor a szombathelyi városháza házasságkötő termében sajtótájékoztatót tartott.

Annus újravizsgálásának esetében érthetően nagy a közfelháborodás, hiszen a sportoló csak Athénban négy alkalommal esett át doppingellenőrző vizsgálaton, ezek mindegyike negatív eredménnyel végződött. Ám a NOB szabályzata értelmében az olimpia idején, azaz augusztus 29-én, vasárnap éjfélig az akkreditált sportolók mindegyike gyakorlatilag bármikor, akár többször is ellenőrizhető. Akkor is, ha már elhagyta az olimpiai falut és Athént.

Athéni információink szerint a WADA és a NOB orvosi bizottsága csütörtök délig (magyar idő szerint 11-ig) szabott határidőt a MOB-nak, adja meg Annus pontos tartózkodási helyét. Mivel a sportoló még nem érkezett haza, a sportvezetés Schmitt Pál elnökkel délután ötig (magyar idő szerint 16 óráig) kért haladékot. Amennyiben nem történik meg a "helymeghatározás", a NOB automatikusan elveheti a kalapácsvető aranyérmét (s mivel egyelőre nem került elő, csökkennek az esélyei...).



"Ismétlem Annus szavait, az, ha ő ad negatív mintát, mint oly sokszor adott, annak abszolút semmilyen belátható következménye nincs, hiszen Fazekas esete bizonyítja, hogy ez semmire nem garancia. Annus Adriántól négyszer vettek vizeletmintát az olimpia ideje alatt, és mind a négy negatív lett. Tehát annak valami oka van, hogy tőle még egyszer vizeletet akarnak venni, és ő semmire nem lát garanciát" - nyilatkozta Pál Gábor.

A Magyar Olimpiai Bizottság közben azt szeretné elérni a NOB-nál, hogy az illetékesek elemezzék ki a Fazekas által szolgáltatott vizeletmintát, hogy az ügy minden szempontból tisztázódjon. Az atlétát, mivel a versenye utáni ellenőrzés során az előírt 75 helyett csak 25 milliliternyi mintát adott, doppingvétség miatt kizárták az athéni olimpiáról, és megfosztották aranyérmétől.

"A magyar csapat nevében a következő kéréssel szeretnék önhöz fordulni. A sportszerető magyar közvélemény Fazekas Róbert kizárását nagyon nehezen tudja elfogadni. Éppen ezért tisztelettel arra kérném, hogy a versenyző által szolgáltatott 25 milliliter vizeletmintát analizáltatni szíveskedjék. Ez ugyanis hozzájárulna a helyzet tisztázásához, a hangulat megnyugtatásához és ahhoz, hogy kiderüljön, volt-e a versenyző szervezetében doppingszer vagy sem. Szeretném remélni, hogy e kérésnek eleget tesz" - áll a Molnár Zoltán csapatvezető által aláírt, Patrick Schamaschnak, a NOB orvosi és tudományos bizottsága elnökének címzett levélben.

[origo]/(MTI)