Vaszi döntős távolugrásban, görög siker 400 gáton

Vágólapra másolva!
Nagy meglepetésre görög siker született a nők 400 m-es gátfutó számában, ahol Fani Halkia ért elsőként célba. A női 200 méteres síkfutásban jamaicai Veronica Campbell a világ idei legjobb eredményével nyert, női kalapácsvetésben az orosz Olga Kuzenkova diadalmaskodott. Női távolugrásban Vaszi Tünde a 12. helyen bejutott a fináléba, Ajkler Zita, illetve a gerelyhajító Szabó Nikolett elbúcsúzott az olimpiától.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú


Külföldi források Halkia sikerét egy az egyben a négy évvel ezelőtti viadal végkimeneteléhez hasonlítják, akkor az ausztrál Cathy Freeman diadalmaskodott hazai közönség előtt. Pittmann szereplését pedig orvosi bravúrként is fel lehet fogni, a futónő térdét ugyanis két hete, Londonban műtötték, így az is nagy szó, hogy elindulhatott az olimpián.

Forrás: MTI

Vaszi Tünde

Női 200 méteres síkfutásban jamaicai Veronica Campbell a világ idei legjobb eredményével, 22.05 mp-cel nyert; a címvédő amerikai Marion Jones távollétében a 22 éves versenyző érkezett először a célba, megelőzve az amerikai Allyson Felixet (22.18 mp) és a 22.30-cal junior világcsúcsot elérő, mindössze 18 éves bahamai Debbie Fergusont.

Vaszi Tünde bejutott a női távolugrás pénteki döntőjébe, Ajkler Zita ugyanakkor kiesett. A két versenyző idei teljesítményét tekintve Ajkler rendelkezett jobb eredménnyel, ebben az évben állította fel 6,76 méteres egyéni csúcsát. Ezt azonban nem tudta megközelíteni, kétszer a 6,65 méteres selejtező szint alatt maradt (6,39 és 6,25), majd rontott, s kiesett.

A világbajnoki negyedik és Európa-bajnoki bronzérmes Vaszi idén nem remekelt, de az olimpia előtt javuló formát mutatott. Elsőre 6,41-et ugrott, majd javított 6,55-tel, harmadikra viszont csak 6,36 jött össze. Azonban így is az utolsó, 12. helyen sikerült bekerülnie a fináléba.

Óriási meglepetésre búcsúzott a világbajnok francia Eunice Barber, s mellette további nagy nevek véreztek el a selejtezőben: az olasz Fiona May, a hazaiak kedvence, Niki Xanthu vagy a spanyol Niurka Montalvo.

Nem sikerült döntőbe jutnia Szabó Nikolettnek, a Ferencváros 24 éves gerelyhajítója ugyan finálés reményekkel érkezett a görög fővárosba, hiszen idén ő rendelkezett a hetedik legnagyobb dobással (63,19 m), összesítésben csupán a 16. helyen zárt.

Elsőre alig maradt el a 61 méteres selejtező szinttől (60,20), de már ekkor látszott, hogy ez kevés lesz a továbbjutáshoz, mert meglepően sokan - az első csoportból nyolcan - dobták túl. Javítania nem sikerült a folytatásban, 59,06 majd 54,60 következett, így búcsúzni kényszerült.

A legjobb eredményt a kubai Osleidys Menéndez produkálta (64,91 m), a harmadik legnagyobb dobással finalista ukrán Tetyjana Ljahovics 63,07 méterrel új országos csúcsot ért el. Érdekesség, hogy a 61 méteres selejtezőszintet 11-en is megdobták, csupán a kubai Noraida Bicet került fináléba "eredménnyel", ám az is csupán három centivel maradt el a szinttől.

Nem maradt meglepetés nélkül a szerdai gátfutás sem: azok után, hogy a női 100-as fináléban, egy nappal korábban a nagy esélyes kanadai Perdita Felicien bukott, a férfiak 110 méteres számában kiesett az amerikai Allen Johnson is. A szám 1996-os, atlantai bajnoka a második elődöntőben a kilencedik gátnál óriásit bukott. "Egy szerencsétlen mozdulat volt, ami a legjobbakkal is megtörténik" - nyilatkozta a 33 éves amerikai, négyszeres szabadtéri világbajnok sprinter.

A távot egyébként a középdöntőben a francia Ladji Doucouré teljesítette (13.23.), alig maradt el tőle a lett Stanislavs Olijars, a kínai Hsziang Liu (mindkettő 13.26), a kubai Anier García (13.28), illetve a szintén kubai Yoel Hernández (13.29)

A férfi 200 méteres előfutamokban a brit Darren Campbell kiesése okozott kisebb meglepetést, a fináléba kerülésért a legjobb időt az amerikai Shawn Crawford futotta (20.05). De ott lesz a csütörtöki döntőben két honfitársa, Bernard Williams és Justin Gatlin, a veterán namíbiai Frankie Fredericks, a német Tobias Unger, a nigériai születésű, de portugál színekben versenyző Francis Obikwelu, illetve Stéphane Buckland (maurutiusi) és Asafa Powell (jamaicai) is.