Fazekas doppinggyanúba keveredett

Vágólapra másolva!
Görög televíziós információk szerint doppinggyanúba keveredett Fazekas Róbert, a diszkoszvetés újdonsült olimpiai bajnoka. A magyar csapat nem kapott hivatalos tájékoztatást az ügyben, de Athénban lezajlott a vizsgálat, amelyen dr. Pikó Károly, a magyar atlétacsapat orvosa vett részt. Nagy kérdés, egyáltalán megtartják-e a keddre tervezett éremátadást. Nem hivatalos információk szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azt tervezi, hogy a másik magyar atlétabajnokot, Annus Adriánt is újra ellenőrzi.
Vágólapra másolva!

Fórum: Fazekas doppingolt?

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú


A dpa hírügynökség azt írta, hogy a 29 éves Európa-bajnok a sajátja helyett idegen vizeletet próbált meg leadni a szűrésen, amelyet egy műanyag tartályban vitt magával.

A Magyar Televízió elérte Gyulai Istvánt, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkárát, akit szintén megdöbbentett az információ.

"Hivatalos verzió nincs az ügyben, csak azt mondhatom, a görög csatorna a túl jól értesült televíziók közé tartozik. Nyilvánvaló, kiszivárogattak bizonyos információkat, amelyekben van igazság. De a manipuláció csakis rágalomként jöhet szóba. A verseny után 75 mililiter vizeletet kell produkálni, ezt, és magát a folyamatot az ellenőrök ellenőrizhetik - azaz nézhetik, ahogyan pisil a versenyző. Robival is ez történt, ő pedig leblokkolt, majd hajnal 3 táján, amikor csak az előírt mennyiség harmadát sikerült csak produkálni, úgy döntött, fáradt, s nem próbálkozik tovább."

Gyulai elmondta, ugyan a minta mennyisége nem felel meg szabályoknak, ennek alapján elvenni valakitől az aranyérmet nagyon merész dolog lenne. Arra a kérdésre, mi lesz a mai műsor szerint 20.26 órakor sorra kerülő eredményhirdetéssel, Gyulai csak annyit mondott: "Azt én is szeretném tudni!"

A Reuters Vad Dezsőt, a magyar csapat szóvivőjét idézte, aki megerősítette a hírt. Külföldi források azonban már úgy tartják számon, hogy a versenyt a litván Alekna nyerte. A NOB szóvivőnője, Giselle Davies nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

Amit sportolóinkról tudni lehet, az az, hogy Vida József edző már hazautazott Magyarországra, Fazekas és Annus szerdán hagyná el a görög fővárost, ám információink szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fontolóra veszi, hogy kalapácsvető bajnokunkat is újra ellenőrizze.

A Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára, Mérei László a Magyar Rádió kérdésére elmondta, semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak arról, hogy a híresztelés igaz lenne. Ehhez Molnár Zoltán csapatvezető hozzátette, dr. Tállay András vezető orvost berendelték a NOB központjába.

A doppingellenőrzés után általában 24 órán belül adnak tájékoztatást a negatív, 36 órán belül a pozitív eredményről. A NOB-ot már tájékoztatták az esetről. Ha beigazolódik a gyanú, Fazekasnak elvehetik az aranyérmét, és kétéves eltiltással sújthatják.