Fazekas nyerte a negyedik magyar aranyat

Vágólapra másolva!
A szombathelyi Fazekas Róbert nyerte a magyar küldöttség negyedik aranyérmét az athéni olimpián, miután a diszkoszvetés döntőjében 70 méter 93 centiméteres, új olimpiai csúccsal diadalmaskodott. A harmadik helyet a tizenkettes döntőbe éppen becsusszant Kővágó Zoltán szerezte meg, második a világbajnok, egyben címvédő litván Alekna lett.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Zsivótzky Gyula
Az összes interjú


Máté után a cseh Malina következett, aki 57,39-cel iratkozott fel az eredményjelzőre, majd a második magyar, Kővágó Zoltán került sorra, aki nyolc centivel maradt el Malina teljesítményétől. Fazekas Róbert - esélyeshez méltón - ellenben nem vacakolt sokat első kísérletével, a biztonságot is szem előtt tartva 66,39-ig repítette a diszkoszt, s átvette a vezetést.

Tammertnek, sajnos, volt válasza Fazekas dobására, a hatosokkal bizonnyal jó barátságban lévő észt 66,66-ot teljesített. Az amerikai Malone 62,80-nal, a dél-afrikai Kruger 64,34-gyel, honfitársa, Hopley 60,18-cal nyitott.

A szám egyik királyát, a német Lars Riedelt szólították eztán, aki - Schmidthez hasonlóan - érvénytelen kísérletet mutatott be. Az első sorozatot a litván Alekna zárta, aki bizony demoralizálta a mezőnyt: 69,89-es, új olimpiai csúcsot ért el... Egy kör után Fazekas harmadik, Kővágó kilencedik, Máté tizedik volt.

A második sorozatot Schmidt 61,18-cal kezdte, majd Kaptyuk 59,82-t dobott. Ez kábé öt méterrel volt rosszabb első próbálkozásánál... Máté második kísérlete érvénytelen volt, csakúgy, mint Malinának.

Kővágó másodikra odatette magát, 66,40-et teljesített, vagyis egy centivel túldobta Fazekast, s feljött a harmadik helyre! De ezután következett Fazekas, aki elhajította a diszkoszt, amely szinte nem is akart leérkezni. Aztán csak lepottyant, 70 méter 93 centinél!!! Fazekas átvette a vezetést, alaposan "odacsapott" Aleknának! Olimpai döntőben eddig senki nem jutott 70 méter fölé!

Tammert, aki előbb válaszolt Fazekasnak, most betlizett, érvénytelen dobással folytatta a versenyt. Malone szerény 60,34-ig jutott, Kruger hibázott. Hopley 61,99-cel folytatta, s másodszorra Riedel is odafigyelt, aminek 62,80 lett az eredménye. A németnek ez a nyolcadik helyhez volt elegendő. Aleknát megviselhette Robi szárnyalása! Hálóba dobta a szert, így két kör után 1. Fazekas, 2. Alekna, 3. Tammert. Kővágó negyedik, Máté sajnos utolsó, 12.

Fotó: MTI

Kattintson a galériáért!

Schmidt 61.10-zel kezdte a harmadik sorozatot, nyolc centivel maradt el második körös eredményétől, s kiesett. Kaptyuk 62,88-at teljesített, majd Máté, a kétszeres egyetemi bajnok következett: reményei azonban elszálltak, csak 57,84-et dobott, s ezzel nem juthat(ott) be a nyolcas döntőbe. Kár érte. Kiesett a cseh Malina is, midőn csak 58,78-at ért el, de ez elegendő volt számára ahhoz, hogy Mátét visszalökje az utolsó helyre. Kővágó nem tudott javítani, de legalább újra 66 méter fölé jutott, ha csak szerény három centivel is.

Fazekas tartotta jó formáját, telibe találta a régi olimpiai csúcsot jelző szalagot, de a 70 méter ezúttal nem jött össze. Na, persze, a 69,35-öt sokan elfogadnák egyéni csúcsnak... Tammert nem javított, 64,28-nál landolt diszkosza, Malone pedig hibázott, így maradt hetedik.

Kruger 61,01-gyel folytatta, de ezzel maradt hatodik, Hopley pedig hiába javított 59 centit, a 62,58 a kiesést (9. hely) jelentette számára. Riedel formán kívül teljesített, harmadik kísérlete is érvénytelen volt, de dobhatott (mint később kiderült, volna) még hármat, mert a nyolcadik helyen becsusszant a döntőbe.


Riedel megun(hat)ta a versenyt, negyedszerre oda sem állt a dobókörbe. Malone viszont nagyon is ott volt, s 64,33-as dobásával egy centire megközelítette a hatodik Krugert. Aki ettől be is rezelhetett kicsit, hiszen "csak" 62,53-ra volt képes, bár a 63,44-ig jutó Kaptyuk sem váltotta meg a világot.

Tammert 63,95, előtte viszont Kővágó villantott! 67 méter négy centit dobott, ezzel elvette az észttől a harmadik helyet!!! Ezt Alekna sem bírta, zsinórban harmadik kísérletét is elszúrta, így maradt második. Fazekas negyedik próbálkozása után 68,92 virított az eredményjelzőn. Négy kör után 1. Fazekas, 2. Alekna, 3. Kővágó!

Riedel "összecsomagolt és hazament", a hatodik sorozatot is előre lemaradt. Malone 62,73, Kruger hiba. Kaptyuk fokozatos fejlődése 64,89-ben nyilvánult meg (ez még mindig nem ütötte meg első kísérletének szintjét), majd Kővágó került sorra, aki ezúttal csak 58,25-öt teljesített. Elfáradt? Szerencsére Tammert sem tudott javítani, 64,04-nél landolt diszkosza.

Alekna, Alekna... Három rossz kísérlet után nagyon messzire szállt kezéből a diszkosz, de szerencsére nem eléggé!!! 69,49, ez negyven centivel kevesebb első kísérleténél. Fazekas 67,64, de nem baj, már csak egy sorozatot kellett kibírnia. 1. Fazekas, 2. Alekna, 3. Kővágó, 4. Tammert, 5. Kaptyuk, 6. Kruger, 7. Malone, 8. a búcsúzott Riedel a hajrá előtt.

Malone 63,65, az amerikai a hetedik helyen fejezte be a versenyt. Kruger maradt hatodik (60,73, Sydneyben harmadik volt), s Kaptyuk sem tudott előrelépni (58,25), Atlanta bronzérmese ötödikként zárt. Kővágó utolsó kísérlete érvénytelennek bizonyult, így 67,04-gyel fejezte be az olimpiát.

Tammert szektoron kívülre hajította a diszkoszt, így eldőlt, két magyar állhat majd a dobogón!!! A 12-es döntőbe éppen becsúszott Kővágó harmadik helyét már senki nem vehette el. Ahogy Fazekas aranyérmét sem! A világbajnok Alekna szektoron kívülre dobott, Fazekast pedig már nem érdekelte az utolsó dobása, rohant edzőjéhez, Vida Józsefhez ünnepelni. Így tett Kővágó is, majd a két érmes egy hatalmas magyar zászlóval futott tiszteletkört.

Diszkoszvetésben Bauer Rudolf 1900-as párizsi diadala óta nem született magyar győzelem. Fazekas egyben a magyar atlétika 11. olimpiai bajnoki címét szerezte (11 ezüst és 17 bronz a további mérleg). Ezt megelőzően kétszer, 1948-ban (Gyarmati Olga, távol és Németh Imre, kalapács) és 1968-ban (Németh Angéla, gerely és Zsivótzky Gyula, kalapács) fordult elő, hogy a magyar atléták egy olimpián két aranyérmet szereztek.

férfi diszkoszvetés, olimpiai bajnok:
FAZEKAS RÓBERT (MAGYARORSZÁG) 70,93 m
2. Virgilijus Alekna (Litvánia) 69,89
3. KŐVÁGÓ ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG) 67,04
4. Aleksander Tammert (Észtország) 66,66
5. Vaszilij Kaptyuk (Fehéroroszország) 65,10
6. Frantz Kruger (Dél-afrikai Köztársaság) 64,34
...12. MÁTÉ GÁBOR (Magyarország) 57,84

kd

[origo]