Kevesebb érem, több pont az úszóknál

Vágólapra másolva!
Habár nem egy hidegzuhany érte az amerikaiakat, mégiscsak az Egyesült Államok bizonyult a szombaton befejeződött olimpiai úszóversenyek legeredményesebb nemzetének. Micahel Phelps és társai 12 aranyérmet szereztek a lehetséges 32-ből, összesen pedig 28 medáliát, ami igazán dicséretes teljesítmény. A magyar mamutcsapat - harmincegyen ugrottak medencébe a piros-fehér-zöld színek képviseletében - tisztességgel helyt állt, Gyurta Dániel és Cseh László révén egy-egy ezüst és bronzérem a termés, továbbá három negyedik (Cseh, Kovács Ági, Risztov), egy ötödik (Kovács), s egy hatodik (Cseh) helyezés. Eközben persze az is tény, hogy legutóbb 1976-ban, Montrealban fordult elő, hogy magyar úszó nem állhatott a dobogó tetejére - természetesen a bojkottált Los Angeles-i játékokat leszámítva.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Ch. Gáll András helyszíni jelentése

"Az olimpiai pontokat tekintve felülmúltuk a sydneyi termést, négy éve 15, most 23 egységet hoztak össze legjobbjaink. Csakhogy akkor Kovács Ági tartotta az esernyőt a 200 mellen kiharcolt csodálatos győzelmével, amely alá mindnyájan odaállhattunk" - értékelt Kiss László szövetségi kapitány.

- Elégedett?
- A pontszámmal feltétlenül, ami pedig az érmek számát illeti, három-négy medália megszerzésében gondolkoztam, s ha szegény Cseh Lacinak nem törik el a lábközépcsontja a felkészülés legfontosabb pillanatában, s nem esik ki emiatt százezer méter minőségi edzésmunka, akkor teljesítettük volna a terv alsó értékét. Aki azt állítja, hogy Lacinak ezzel együtt meg kellett volna szorítania, netán megvernie Michael Phelpst, akkor annak nincs fogalma az edzéselméletről. Laci összesen hat századmásodperccel maradt le az ezüstéremről a 200 vegyesen, talán nem túlzott merészség a részemről azt állítani, hogy ha nem törik el a lába, két éremmel zárta volna az olimpiát, s valószínűleg mindkettő ezüst lett volna.

- Risztov Éva viszont nem remekelt. Pedig tőle is reméltünk legalább egy érmet.


- Mint ahogy Kovács Ági is megújulva tért vissza.
- 200 vegyesen elért negyedik helye maga a csoda, miként 200 mellen is régi önmagát idézte. Ő maga úgy fogalmazott, hogy ez nem a régi Kovács Ági, hanem egy új. Lesz még benne sok örömünk, 23 évesen felesleges lenne a visszavonuláson törni a fejét.

- Gyurta Danira talált megfelelő jelzőket?
- Ahhoz szűkös az én szókincsem. Annyit azért megjegyeznék, hogy bár ezüstérme engem is meglepett, a 2:11-en belüli időt feltétlenül vártam tőle, s ha valaki ilyen időt úszik, azzal együtt jár az érem. Ez a tizenöt éves fiú évekre előre uralhatja a 200 méteres mellúszást.