Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) két évre eltiltotta az asszóvezetéstől Hidasi Józsefet. A magyar "zsűri" a FIE állásfoglalása szerint több komoly hibát követett el a férfi tőrözők olimpiai csapatversenyének döntője, az Olaszország-Kína (45-42) összecsapás során.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
A szövetség vezetői, illetve a bírák bizottságának képviselői vasárnap felvételről újra megtekintették a szombati mérkőzést, és arra a megállapításra jutottak, hogy Hidasi a második párban négyszer, az ötödikben pedig kétszer rosszul ítélte meg a találatot. "Ezek a hibák rossz fényt vetnek a sportágunkra" - indokolt a döntés után René Roch, a nemzetközi szövetség első számú vezetője.

Az elnök eltökéltsége és a gyors határozathozatal meglepő, hiszen más esetekben - szép számmal akadtak ilyenek éppen Athénban is - egyáltalán nem tett semmit a szövetség. "Ötödik olimpiámon veszek részt, feltételezem, senki nem képzeli, hogy nekem nem mindegy, ki áll az egyik, illetve a másik oldalon" - mondta Hidasi. "Azzal egyébként, hogy utólag videóról elemzik a történteket, a legtöbb zsűritársammal együtt nem értek egyet, mert egyrészről a televíziós felvételeken egészen más szögből látszanak az események, mint ahogy mi látjuk azokat, másrészt nem tartom fairnek, hogy a lelassított akciók elemzésével mondanak véleményt. Amit egyértelműen kijelenthetek az az, hogy mindent úgy ítéltem meg, ahogy láttam, és legfeljebb egy hibázásom volt."

Arra a felvetésre, hogy tőrben és kardban nem egyszer vitát vált ki az akciók megítélése, ennél fogva nem szokott eltiltást maga után vonni egy-egy tévedés, Hidasi úgy reagált, hogy a bírák bizottságának egyik tagja, a brazil Artur Kramer, aki most egyfajta ellenőrként tevékenykedik, őt nem igazán szereti, Roch-nak viszont a barátja... "Érdekes, hogy a szövetség elnökének semmi baja nem volt velem, amikor az egyéni döntőben, ugyancsak az én vezetésem mellett a francia Guyart legyőzte az olasz Sanzót" - tette hozzá a magyar bíró.

Ehhez az esethez kapcsolódik az a korábbi hír, mely szerint Mario Pescante, a kulturális javak olasz miniszter-helyettese, aki a sportért felel hazájában, élesen bírálta Roch-ot, mert szerinte megengedhetetlen stílusban kommentálta a finálé történéséit. "Közvetlenül mellette ültem, s így jól hallottam botrányos kijelentéseit, például azt, hogy 'meg kellene tudni, mennyivel fizették le az olaszok a zsűrit', vagy hogy 'az olaszok csalók'. Aki ilyeneket enged meg magának, nem méltó arra, hogy egy nemzetközi sportszövetséget irányítson" - méltatlankodott Pescante.

Roch tagadta, hogy bármi effélét mondott volna, ugyanakkor a végrehajtó bizottság későbbi döntése arra utal, hogy legalábbis elégedetlen volt a mérkőzésvezetéssel. Hidasi a döntés értelmében a FIE versenyein nem működhet közre, más viadalokon, így akár Világkupa-versenyeken vagy Európa-bajnokságon azonban elvileg igen.