Nagyüzemi doppingoláson ügyködött Kenterisz edzője

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Görög sajtóértesülés szerint államilag irányított doppingprogram javaslatával állt elő 1997-ben Krisztosz Cakosz, az elmulasztott ellenőrzés után az athéni olimpiától visszalépett sprintersztárok, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu edzője.

A To Vima című lap úgy tudja: a szakember hét éve írásban nyújtotta be elképzeléseit az akkori szocialista kormánynak egy hatmillió eurós projektről. Ebben Cakosz 150 atlétát vett volna pártfogásába, akiket rendszeresen "felderíthetetlen készítményekkel" látott volna el. Az újság információi szerint a kabinet elutasította a javaslatot.

Kenteriszt és Tanut a megnyitó előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a doppingvizsgálaton, ami kétéves eltiltást von maga után. A NOB először az eset másnapján, pénteken várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban előtte rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, hétfőn nem tudtak megjelenni a "tárgyaláson". A férfi 200 m címvédője és a női 100 m sydneyi ezüstérmese a NOB előtt, szerdai meghallgatást követően bejelentette, hogy nem indul a játékokon. Ügyükben a nemzetközi sportági szövetség, az IAAF jár majd el.