Irak folytathatja az athéni tündérmesét

Vágólapra másolva!
Szombaton már az egyenes kieséses szakaszba fordul az olimpiai futballtorna a férfiak között, és a negyeddöntőkben bizony jó néhány meglepetéscsapatot köszönthetünk majd. A legjobb nyolc között két kontinens képviselteti magát két együttesel: Dél-Amerika, ami várható volt, illetve Ázsia, amire viszont senki sem számított. A fő szenzációt Irak okozta a továbbjutásával, és Ausztrália ellen akár folytathatják is menetelésüket, miközben a legnagyobb rangadót a Mali-Olaszország találkozó ígéri.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú


Helyén minden bizonnyal a nyáron a Racing Clubból az olasz Palermóba igazolt Mariano González foglalja majd el, és a gauchók ezzel a személycserével együtt is esélyesnek számítanak közép-amerikai ellenfelükkel szemben. Costa Rica részéről már a legjobb nyolcba kerülés is nagy bravúr volt, és a Ticos (ez a csapat beceneve) az argentinokkal az esélytelenek nyugalmával futballozhat.



Koreánál az utolsó csoportmeccsig a fő probléma az volt, hogy a csatárok képtelenek voltak gólt szerezni, ám Mali ellen Cso Jae-Dzsin végre elkapta a fonalat, kétszer is betalált. Az ázsia gárda egyébként az afrikaiakkal szemben nagy küzdeni tudásáról is tanúbizonyságot adott, hiszen háromgólos hátrányból egyenlített ki, így aztán ettől a meccstől elsősorban hatalmas brusztolás várható.

A negyeddöntők rangadója egyértelműen a Mali-Olaszország meccs lesz, hiszen a taljánokat a végső győzelemre is esélyesnek tartották, Mali pedig Afrikát képviseli, azt a kontinenst, amely az előző két ötkarikás játékokat megnyerte. A taljánok némi szerencsével jutottak be a legjobb nyolc közé, elvégre utolsó csoportmeccsükön kikaptak Paraguaytól, de szerencséjükre Japán kisegítette őket, és legyőzte Ghánát, aminek köszönhetően a squadra azzurra ment tovább.

Claudio Gentile ezzel együtt elégedetlen volt csapatával, és elsősorban mentalitásbéli váltást sürgetett focistáitól. Azért a kezdő tizenegy is változni fog, hiszen Daniele de Rossi két sárgája miatt nem játszhat, márpedig a Roma középpályása kulcsfigura az együttesben. A szakvezető azt még nem döntötte el, hogy ki játszik majd a helyén, de a legvalószínűbb az, hogy a Palermo focistája, Andrea Gasbarroni kap játéklehetőséget.

Ami Malit illeti, ők klasszikus "afrikai futballt" játszanak, azaz rendkívül atlétikusak, remekül kezelik a labdát, a taktikai fegyelem azonban nem az erősségük - Korea ellen például háromgólos előnyt adtak le. Ezen a meccsen egyébként Tenema N'Diaye mesterhármast ért el, az olasz védőknek elsősorban rá kell figyelniük.

A legnagyobb érdeklődés azonban Irak szereplését kíséri, hiszen az ázsiaiak a futballtorna "tündérmeséjét" írják negyeddöntős helyükkel. A csoportmérkőzések során az első két találkozón kiválóan futballoztak, és bátor támadójátékukkal mindenkit elkápráztattak.

Az utolsó, számukra már tét nélküli összecsapáson a szakvezető, Adnan Hamed több meghatározó játékost pihentetett - erre szükség is volt, hiszen a focisták nagy része már egy hónapja folyamatosan szerepel, hiszen a kevéssel az olimpia előtt befejeződött Ázsia-kupán is ott voltak, márpedig a kontinensviadalon is negyeddöntősek voltak.

Most akár tovább is léphetnek, mert ellenfelük, Ausztrália papíron ugyan erősebb, ám az ausziknál három kulcsember is hiányozni fog eltiltás miatt: Argentína ellen a csapatkapitány Craig Moore, Tim Cahill, valamint a talán legjobb formában lévő ausztrál játékos, Ahmad Ellrich is begyűjtötte második sárga lapját.