Ötödik helyen zárt a nőipárbajtőr-csapat

Vágólapra másolva!
Nem jutott a legjobb négy közé a magyar nőipárbajtőr-csapat az athéni olimpián, miután a péntek délelőtti negyeddöntőben hallatlanul izgalmas mérkőzésen, hosszabbítás után 38-37-re kikapott az esélytelenebb kanadai együttestől az Elenikó vívócsarnokban. A helyosztókon a csapat előbb 40-33-ra legyőzte Koreát, majd hosszabbításban 32-31-re verte Kínát, így végül a pontszerző ötödik helyen végzett.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Nagy Tímea
Az összes interjú


A következő három percben Hormay és Sherraine MacKay volt a páston. A kanadai egyenlített, de a menet végén a magyaroknál volt az előny (5-4). Aztán jött Nagy, és 4-1-re kikapott Julie Leprohontól, így az összecsapás első harmada után a tengerentúliak vezettek 8-6-ra.

A Hormay-Kavelaars csatában három együttes találat is született, a különbség pedig megmaradt (10-12). Majd Leprohon Nagy után eleinte Minczát is meglepte, általában türelmesen várt, s amikor jött a magyar, közbeszúrt. A párharc végén viszont Mincza jól támadott, és sorozatban négy találatot elérve egyenlített (18-18)!



Az utolsó kört Hormay és Leprohon nyitotta, utóbbi megint "mumusnak" bizonyult, ugyanis növelte a különbséget (24-26). Az olimpiai bajnok Nagynak Kavelaars jutott. Kezdetben hasonlóan eredményesen vívott, mint az egyéni küzdelmek során, egyenlített, a végén azonban a kanadai remekelt.

Ez azt jelentette, hogy Minczának MacKay ellen 27-29-ről kellett volna fordítania. Az izgalmak közepette előbb tisztán talált, majd őt érte szúrás, és jött két együttes. Aztán 30-33-ra, majd 30-34-re módosult az állás. Úgy tűnt, elszállt minden remény, de Mincza nem így gondolta, megfogadta az edzői utasítás. Feljött 34-32-re, de aztán MacKay megint eltalálta őt. Együttes tusokat követően a magyar vívó pillanatai következtek (36-37), 24 másodperccel a vége előtt egyenlő lett (37-37) az állás.

Forrás: MTI

A ráadásban Mincza volt a kedvezményezett, de 14 másodperc elteltével MacKay egylámpás találatot ért el, ezzel csapatát az elődöntőbe, a magyarokat pedig az 5-8. helyért zajló ágra küldte.

A kínos vereség után az egyéniben immár kétszeres olimpiai aranyérmes Nagy Tímeát lecserélték, mivel egyetlen asszót sem nyert, és a találatokat tekintve mínusz néggyel zárt - helyére Tóth Hajnalka került.

Korea ellen Mincza plusz néggyel, Hormay plusz kettővel, Tóth plusz eggyel zárt, így nyerve 40-33-ra a párharcot. Következett az 5. helyért vívott csata Kínával.

Mincza Ildikó kezdett, meglehetősen rosszul, 5-2-re kikapott Sentől (Shen), majd Hormay Adrien sem bírt Csunggal (Zhong). Tóth Hajnalka - akit a kanadaiak elleni kínos vereség után cserélt be Szabó Bence szövetségi kapitány, és aki a dél-koreaiakkal szemben nem is okozott csalódást - 2-2-t vívott Livel (Li), így az ázsiaiak 12-8-ra vezettek az első kör után.

Mincza összeszedte magát, és Csungot 7-4-re legyőzte, szorossá téve így az összecsapást. Tóth aztán már fordított is a Sennel vívott asszóban, Hormay pedig kicsit növelte a különbséget. Az összecsapás kétharmada után 21-19-re vezettek a magyarok.

Aztán Tóth folytatta jó sorozatát, és Csung ellen is nyert. Mincza utolsó szerepelése alkalmával kicsit csökkent az előny, Li verte őt 4-3-ra. majd, az utolsóként pástra lépő Hormay a nagy harcos Sennel került össze, aki szenzációsan hajrázott, ledolgozta a négy találatnyi különbséget, és 2 másodperccel a vége előtt kiegyenlített. Végül ő lett a kedvezményezett, a magyar azonban egy szép lábra szúrással eldöntötte a helyosztót.

"Sajnos, a kanadaiak elleni mérkőzésen nem tudtunk felpörögni. Nem tudom, mi volt az oka, de így alakult. A végén szerencsés találat döntött, nem a mi javunkra. Utána már jól vívtunk, igaz, minden összecsapáson nehezen lendültünk bele. Ezzel együtt csalódott vagyok, mert bíztam benne, hogy éremért harcolunk majd" - mondta Szabó Bence szövetségi kapitány.