Bedák Pál meglepetésre kiesett 48 kg-ban

Vágólapra másolva!
A vb- és Eb-bronzérmes Káté Gyula (60 kg) után szerdán az öttagú magyar olimpiai bokszgárda másik legnagyobb favoritja, a junior világbajnok, idei Eb-harmadik Bedák Pál (48 kg) is elbúcsúzott a további küzdelmektől, méghozzá igen simán. Más kérdés, hogy "Pimpa" bátyja, az 54 kilós Bedák Zsolt kedden győzött, Balzsay Károly (75 kg) is versenyben van még, Balog Vilmos (69), a csapat korelnöke pedig csütörtökön javíthat a magyar mérlegen.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból

A 19 éves, önmaga által 155 centisnek mondott - a jegyzőkönyv tanúsága szerint csupán 153 centis - kis Bedák olyasvalakivel találkozott a tizenhat közé jutásért, akit eddig kettőből kétszer megvert, legutóbb márciusban Pulában, a felnőtt Európa-bajnokságon. Úgy, hogy az azeri Dzsejhun Abijev padlót is fogott a Vasas-Rica kemény öklű kisemberének a balhorgától. Ám Abijev nem hiába idősebb Pimpánál 11 évvel és magasabb 10 centivel: remek taktikával, ravasz róka módjára kibokszolta a hasztalan, faltörő kos módjára támadó Bedákot, és 23-8-as pontozással magabiztosan győzött.

Még szinte el sem haltak a gong hanghullámai a peristeri sportcsarnok légterében, amikor Abijev már 3-0-ra vezetett. Ettől kezdve Bedák csak futott az eredmény - és Abijev - után. Az azeri ugyanis okosan eltáncolt, és rendre megelőzte az egyensúlyát vesztő, ellenfelét hasztalan üldöző magyar fiút. Fájó leírni, de Abijev mozgása és stílusa olykor azt a Kovács Istvánt idézte, aki ezúttal Bedák szorítósarkában segítette Szántó Imre szövetségi kapitányt



Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke: "Isztambulban és Pulában is simán megverte Pimpa az azerit, aki azonban tanult az akkori vereségekből. Valósággal elfutott Bedák elől, de a török bíró - tudni kell, hogy az azeri és a török nyelv megegyezik, ezért felháborítónak is nevezhetném a bíróküldést, ha nem láttam volna saját szememmel, hogy becsületesen sorsoltak - mindent megengedett. Pali sajnos erőből akart mindent megoldani, de Abijev annál azért jobb és rutinosabb ökölvívó.

Szántó Imre szövetségi kapitány: "Pimpa nagyon fiatal, tapasztalatlan versenyző még, s bár hatalmas ütőerejű, remek bokszoló, ha nem állnak le vele verekedni, akkor bajba kerül. Mint most is. Mindegy, rengeteg ideje van még, így is szép jövő előtt áll."

Kovács "Kokó" István, Atlanta olimpiai bajnoka: "Van, aki azt mondja, Pali összeroppant az esélyesség terhe alatt. Ez ostobaság, bár minden magyar esélyes lenne! Nem is tudja még, aki nem volt esélyes, hogy milyen jó érzés annak lenni. Fiatal gyerek még Pimpa, Pekingben biztos jól szerepel majd, ez most nem jött össze. Ki lehet heverni egy olimpiai kudarcot, bár nekem Barcelona után három évem ment rá. Pedig higgyék el nekem, Bedák a jobb bokszoló."