Kovács Iván győzött, Imre Géza kiesett

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kovács Iván győzött, Imre Géza viszont kiesett az athéni olimpián a férfi párbajtőrözők versenyében a legjobb 32 között. Egyszerre lépett pástra a két magyar az Elenikó vívócsarnokban, ahol negyedház figyelte az előcsatározásokat. A 64-es táblán mindketten erőnyerők voltak, a később bemutatkozó Boczkó Gáborhoz hasonlóan.

Az Atlantában harmadik Imre kapta a nehezebb ellenfelet, a vb-hatodik, három Világkupa-versenyen győztes Daniel Strigel személyében. A 196 cm magas német érte el az első találatot, s Imre eleinte nem találta az ellenszert hosszú kezű riválisával szemben (5-8), később azonban fokozatosan faragott hátrányából, és egyenlített (8-8). Két test test elleni összecsapásnál Strigel előbb sárga lapot kapott, majd dulakodásért pirosat és büntetőtust, Imre ezzel vezetett (11-10). A szünet után ellenfele azonban két lerohanással fordított (13-14), és a győztes találatot is bevitte (13-15).

A csapat veteránjának számító, 34 éves Kovács Iván, aki szintén büszkélkedhet már egy olimpiai éremmel (1992, Barcelona, csapat második hely), egyértelmű esélyese volt az amerikai Coby Mattern elleni találkozónak. A nagyobb tudást és a rutint Kovács már az első három percben érvényesítette (5-3), és a folytatás sem hozott változást. A magyar párbajtőröző nyugodtan kivárta a megfelelő alkalmat, a második harmad végén már 11-6-ra vezetett, majd 1:17 perccel a vége előtt véget vetett az egyoldalú küzdelemnek (15-6). Kovács a svájci Marcel Fischerrel mérkőzik a 16 között.