Tátongó lelátók előtt zajlik az olimpia

Vágólapra másolva!
A játékok első hetének furcsa statisztikája, hogy a világelső sportolók összecsapásai félig vagy teljesen üres lelátók előtt zajlottak, így az athéni olimpia jelenleg pénzügyi kudarcnak tűnik.
Vágólapra másolva!

Venus Williams talán sohasem játszott tátongó padsorok előtt, mint ahogy éppen a magyar Czink Melinda elleni vasárnapi mérkőzésen történt. A tornászok selejtezői az Olimpiai fedett csarnokban szintén kongó falak között zajlottak, s a birkózókra is csupán a szurkolók maroknyi hada volt kíváncsi. Az országúti kerékpárosok mezőnyversenyén látható csekély nézői részvételt talán meg lehet magyarázni azzal, hogy a mediterrán görögök a kora délutáni forróságban inkább sziesztáztak.

Az athéni sportesemények rendezői mindent megtettek a létesítmények színvonalas megépítéséért, de úgy tűnik, megtöltésükről nem gondoskodtak eléggé. Bár egyes jegyek már 10 euróért beszerezhetők, a házigazdák a jelek szerint igencsak meggondolják, milyen eseményre költenek.

A görög televízió operatőre a női tornaselejtezőn nem tudott olyan kameraállást elfoglalni, ahonnan nem látszanak az üres lelátók - a verseny kommentátora rosszallóan fel is hívta a figyelmet a nézőhiányra.

A szervezők azzal védekeznek, hogy még csak a selejtezők zajlanak, s mivel az eladható 5,3 millió jegyből 2,9 millió már elkelt, a későbbi versenyek már biztosan népes tribünök előtt zajlanak majd. (Összehasonlításként: Sydneyben az 5,7 millió jegy mintegy 92 százalékát sikerült értékesíteni.)

Egy múlt hónapban készített felmérés szerint a görögök csupán egyötöde szándékozik kimenni az eseményekre, a külföldi sportrajongók viszonylag alacsonyabb száma pedig a biztonsági fenyegetésekkel magyarázható.

Az eddigi versenyek közül az úszószámok nézettsége volt a rekorder, de megteltek a csarnokok az argentin - szerb-montenegrói kosármeccsre, illetve a magyar - szerb-montenegrói vízilabda-találkozóra is.