Rosszul kezdtek a női pólósok

Vágólapra másolva!
A magyar nőivízilabda-válogatott vereséggel kezdte az olimpiai tornát, miután 7-6-ra kikapott az amerikaiaktól.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Csapó Gábor
Az összes interjú
B csoport, 1. forduló:
Egyesült Államok - Magyarország 7-6 (4-1, 0-2, 1-2, 2-1)
gól:

emberelőnyök:


Nem tapogatózott a két csapat, az amerikaiak a második támadásból már gólt szereztek Villa révén, aztán emberelőnyhőz jutottunk, és Pelle egalizált. Nem sokáig volt döntetlen, ismét Villa köszönt be távolról, majd Rulon is kihasznált egy emberfórt, már 3-1-re vezetett a világbajnok. Támadásban sajnos teljesen felőrlődtek a Faragó-lányok, hátul pedig nem állt össze a védekezés, Golda messziről átejtette Sóst, így 4-1-es amerikai vezetéssel zárult az első negyed.

A második negyed két amerikai kapufával és egy elpuskázott magyar emberelőnnyel indult, aztán újabb létszámfölényünket Zantleitner már kihasználta. A tengerentúliak továbbra is a lécet tesztelték, lányaink viszont pontosabbak voltak, Drávucz előnyből púpozta ki a jobb pipát, egy gólra csökkent a hátrány. A jó védekezésnek hála sikerült megúszni a második hét percet kapott gól nélkül, így félidőben 4-3-ra vezetett az Egyesült Államok.

Rosszul kezdődött a harmadik negyed, Villa mattolta a Sós helyére beálló Tóth Andreát, ismét kettővel ment az ellenfél. Elöl megint eredménytelenek voltunk, vagy a blokk, vagy a kapus hárított, aztán Stieber másfél perccel a negyed vége előtt a léc alá zúzta a sárga labdát, megint felzárkoztunk, sőt Tiba a jobszélről jobbkézzel vette be Frank hálóját, 5-5-ről indult a záró játékrész.

Forrás: [origo]
Villa négy gólt szerzett

A blokk hárította az első amerikai fórt, majd a túloldalon mi is megkaptuk az előnyt, és Primász góljával először vezettünk. Sajnos nem sokáig, mivel Villa negyedszer is feliratkozott az eredményjelzőre, majd nem sokkal később Rulon is elszomorította a magyar drukkereket. Egy perccel a vége előtt Stieber a kapufára lőtte az újabb létszámfölényes helyzetet, de az amerikaiak már nem akartak újabb gólt lőni, mi meg nem tudtunk, Tiba szintén a lécre ejtett, vereséggel kezdett Faragó Tamás csapata.

Faragó Tamás, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Azért jöttünk ki Athénba, hogy olimpiát nyerjünk. Bizonyára azért volt annyira ideges a csapat, mert ez volt a lányok első olimpiája - Sydneyben nem lehettünk ott a sportág ötkarikás bemutatkozásán. 1-4 után le kellett cserélnem Sós Ildit, és amikor visszaküldtem, láttam a holtsápadt arcán, hogy vele ma nem igazán számolhatok. De vissza kellett küldenem, mert igazából Tóth Andi sem védett ebben a periódusban, csak valahogy elakadt benne egy-két labda. Mégis volt erőnk a talpra álláshoz, de mivel mindvégig rosszul, pontatlanul védekeztünk emberhátrányban, el kellett veszítenünk a meccset."

Stieber Mercedes csapatkapitány: "Az elején rettenetesen kapkodtunk, ütemkésések, rossz váltások és pontatlan lövések jellemezték a játékunkat. Azt beszéltük meg Tamással (Faragó - a szerk.), hogy Villát, a négyesüket nem engedjük kapura dobni. Ehhez képest pillanatok alatt dobott kettőt, majd összesen négyet. Így is tudtunk fordítani, de a végén nem volt szerencsénk Tiba ívelésénél."

Kelly Rulon, az amerikaiak egyik legjobbja: "A magyarokat tartjuk a legnagyobb ellenfelünknek, ezért különösen értékes ez a siker. Régóta nagy csatákat vívunk velük, most nekünk volt szerencsénk. Főleg az utolsó pillanatban, amikor már bent láttam a magyar 2-es (Tiba - a szerk.) ejtését. Egyébként szinte mindnyájan egyetemisták vagyunk, jómagam is, ősszel vissza is térek a suliba. Most, nyáron viszont főállású, profi vízilabdázó vagyok."

A magyarokkal azonos csoportban szereplő orosz vízilabda-válogatott első csoportmérkőzésén szoros küzdelemben legyőzte Kanadát.

További eredmények:
A csoport:
Ausztrália - Olaszország 6-5 (3-1, 1-2, 1-1, 1-1)
Görögország - Kazahsztán 8-6 (2-2, 2-1, 2-2, 2-1)

B csoport:
Oroszország - Kanada 8-6 (1-2, 3-0, 2-3, 2-1)

A magyar válogatott következő mérkőzését szerdán játssza Oroszországgal. A négyes csoportokból az első helyezett egyből az elődöntőbe kerül, a másodikok és a harmadikok keresztbe játszanak a négy közé jutásért.

Ch. Gáll András