Fátyol nélkül fut az afgánok női sprintere

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Robina Mukimjar, az afgán olimpiai küldöttség egyik női tagja minden bizonnyal esélytelenül indul a női 100 méteres síkfutásban, de így is remekül érzi magát Athénban - nem kell viselnie a nők számára hazájában kötelező burkát.

"Nagyon boldog vagyok, csodálatos így, egy felszabadulás" - mondta a 18 éves afgán versenyzőnő, aki 15.06 másodperces eredményével jelenleg Afganisztán síkfutó bajnoka. Legjobbja közel négy másodperccel rosszabb annál, amivel esélye lenne a középdöntőbe jutáshoz.

Ez azonban nem szegi kedvét, mint mondta, ő azért van Athénban, hogy reményt adjon honfitársnőinek a jövőre vonatkozóan. "A sportolás, az atletizálás nem kerül semmibe, szeretnék több afgánt látni a versenyekben" - tette hozzá az olimpiai faluban fedetlen fejjel, napszemüvegben és rövid sortban lófráló afgán sprinter.

"Otthon nem választhatom meg, hogy hordom-e vagy sem a burkát, sokakat kényszerítenek a fátyol viselésére" - idézte föl az afgán viszonyokat a 18 éves lány, aki a tálib rezsim idején családjával végig Kabulban tartózkodott, és a nők, lányok akkoriban szokásos, gyakorlatilag a házimunkákra korlátozott életét élte.

Az athéni megnyitóünnepség végén a tűzijáték számára kisebb ijedséget okozott - mint mondta, rossz emlékeket idézett fel benne a petárdák robbanása: az amerikai hadsereg kabuli bombázását.