Döntőt ért Cseh és Risztov remek úszása

Vágólapra másolva!
Nagy fölénnyel nyerte előfutamát és az esélyes amerikai Phelps mögött másodikként kvalifikálta magát a 400 méteres vegyes úszás esti döntőjébe Cseh László. Ugyancsak finalista Risztov Éva, aki a hölgyek hasonló távján remekelt, Jakabos Zsuzsanna viszont búcsúzott. A délelőtt utolsó magyar érdekeltségű számában, 100 méteres mellúszásban Bodor Richárd 1:01.91-es idővel elődöntőbe úszott. 100 méteres pillangón Boulsevicz Beatrix nem jutott középdöntőbe, összességében a 18. időt úszta, kiesett 400 gyorson Kiss Boldizsár is.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Egerszegi Krisztina
Wladár Sándor
Az összes interjú


Forrás: MTI

Cseh teljesítményén nem látszott meg a sérülés

A nagy rivális amerikai Michael Phelps az utolsó előfutamban hihetetlen fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt, 4:13.29-es idejével elsőként kvalifikálta magát az esti döntőbe. Cseh másodikként, ah 5-ös pályán vághat neki a 18.30-kor kezdődő finálénak. Az MTI tudósítójának érdeklődésére elégedetten kiálthatta fel a riporterállásba a medencéből kikászálódó Cseh László: "Jó volt!"

Érdekességképpen: az első előfutamot a horvát Sasa Impric (4:32.02), a másodikat az új-zélandi Dean Kent (4:18.55) , a harmadikat az olasz Alessio Boggiato (4:15.78) nyerte.

100 pillangón a harmadik előfutamban Boulsevicz Beatrix révén akadt magyar érdekeltség, aki az első 50 méteren nyolcadikként fordult, végül a hatodik helyen ért célba, időeredménye 1:00.18 perc, ami jócskán elmarad a 59.70-es nevezési időtől. Összességében még szerencséje sem volt a magyar sportolónak, ugyanis 34 századdal lemaradt a 16. helyről, s tizennyolcadikként nem jutott tovább.

A legjobb időt az ausztrál Petria Thomas érte el 57.47 másodperccel, a lengyel Otylia Jedrzejczak 57.84-et, a holland Inge de Bruijn 58.47-et úszott. Érdekesség, hogy az amerikai Jenny Thompson mindössze hatodikként (58.77), a német Franziska van Almsick pedig tizenegyedikként (59.53) jutott tovább.

A csinos német úszónő vissza is lépett, mindván, sokkal fontosabbnak tartja a 4x100-as gyorsváltó sikerét. "Az elődöntőben már nem állok rajthoz, mivel minden erőmre szükség lesz a váltó során. Ez csak egy kisebb teszt volt számomra" - jelentette ki Van Almsick.

400 méteres gyorsúszásban Kiss Boldizsár a 3. futam hetedik helyén zárt (csupán a diszkvalifikált koreai Parkot tudta "legyőzni"), a ferencvárosi úszó 4:02.87-es ideje nem volt elég a továbbjutáshoz.

Forrás: MTI

Risztov jó formában

A nap másik nagy reményekkel kecsegtető számában, női 400 vegyesen Risztov Éva pazarul kezdett, az első százon, pillangón egy testhosszat vert a mezőnyre, háton már öt méterre nőt az előnye. Mellen kicsit rápihent ugyan a hajrára, de 4:41.20-as eredményével magabiztosan, a harmadik legjobb idővel biztosította helyét az esti döntőben. Jakabos Zsuzsanna 4:47.21-gyel, a 15. eredménnyel búcsúzott.

A szám világ- és Európa-bajnoki ezüstérmese, Risztov a tőle megszokott nagy elánnal kezdte előfutamát, s különösen pillangón és háton szelte látványosan szaporán a vizet. A könnyed hajrá végén azt állapíthatta meg, hogy nagy fölénnyel ért elsőként a célba, s nála sebesebben ezután már csak ketten úsztak: valamivel jobban az amerikai Kaitlin Sandino és jóval jobban - 4:38.36 perc alatt teljesítve úszóadagját - az olimpiai és világbajnok, a jelek szerint továbbra is abszolút esélyes ukrán Jana Klocskova.

A délelőtt utolsó magyar érdekeltségű számában, 100 méteres mellúszásban Bodor Richárd a hatodik futamba kapott besorolást, ahol 50 méter után a hatodik helyen fordult, s végül 1:01.91-es idővel ugyanazon pozícióban csapott célba, s ez elődöntőt ért. A futamot az amerikai Mark Gangloff 1:00.88-cal nyerte.