Krutzler Eszter maradna a záróünnepségig

Vágólapra másolva!
Péntek délután a Budapest-Athén "légihíd" zökkent kicsit, mert a görög főváros felett olyan nagy volt a forgalom, hogy a Malév menetrend szerinti járata csak háromnegyed órás késéssel indulhatott Ferihegyről. Persze bizonyára akad olyan utas, aki szerint még mindig ez volt a megnyugtatóbb eshetőség, s nem az, ha Athén felett kellett volna körözni a Patriot rakétákkal megerősített görög légvédelem szeme láttára. Mert a megnyitó napján az eddiginél is szigorúbb biztonsági intézkedések voltak érvényben.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Az összes interjú
Fábik Tibor helyszíni jelentése Athénból

Nőivízilabda-válogatottunk tagjai közül Valkay Erzsébet és Zantleitner Krisztina már a becsekkolásnál meglepődhettek, amikor megtudták, hogy várólistán vannak, de aztán valahogy mégis akadt hely nekik is a gépen. "A business osztályra tettek, és inkább elfogadtam, mint hogy itt maradjak!" - jött vissza csapattársaihoz fülig érő szájjal a cserfes Valkay-lány.

Ezzel a járattal utazott még úszóink következő csoportja, a súlyemelő Krutzler Eszter és Feri Attila, s az edzői gárda egyik jeles személyisége: a Nemzet Sportolói közé is beválasztott négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző Kulcsár Győző, aki Nagy Tímea, Boczkó Gábor és az öttusázó Balogh Gábor mestere.

Az utazás alatt csapatunk egyik aranyesélyesét, Krutzler Esztert fogtuk vallatóra, aki a tavalyi vancouveri súlyemelő vb-n 69 kg-ban a kínai Li Csun-hong mögött ezüstérmet nyert. S az egy évvel ezelőtti nagy sikere emlékére most is ugyanúgy fonta be a haját.

- Mennyi idő alatt készül el a frizurája?
- Két nigériai lány nyolc órát dolgozott vele. De tavaly szerencsét hozott, s remélem, hogy az olimpián is így lesz. Mondhatjuk, hogy kabalának tekintem.

- Ha most lenne a mérlegelés, mennyit nyomna?
- Talán egy kiló felesleg lehet rajtam. Most semmi problémám nem volt a fogyasztással, nem úgy, mint tavaly, és ez a kis plusz is gond nélkül lejön rólam a versenyig.

- Mivel azonos eredmény esetén a testsúlykülönbség dönt, megpróbál minél jobban a 69 kiló alá menni, vagy vigyáznia is kell a fogyasztással, mert akkor az ereje is elszáll?
- Ez mindig nehéz kérdés, most is. Mert ha mondjuk két kilóval a 69 alá megyek, a kínai világbajnok lány pedig hárommal, akkor ráfáztam. Úgy tervezem, hogy 68,5 körül mérlegelek. Nem akarom, hogy elszálljon az erőm!

- Nem gondolt arra, hogy a 69 kg helyett a 75 kg-ban induljon? A kínaiak úgy taktikáztak a négy kvótájukkal, hogy 75 kg-ban nem indítanak senkit, és ön ott is dobogóesélyes lenne.
- Az tényleg hatalmas megkönnyebbülés mindenkinek, ha nincs kínai versenyző az ellenfelei között, de én úgy döntöttem, hogy maradok a 69 kg-ban. S most is azt mondom, hogy jól döntöttem. Mert igaz, hogy a kínai lánnyal meg kell küzdenem, de a súlycsoportból több klasszis, így az orosz Popova és a thaiföldi Thongsuk megijedt tőle, és felment a 75 kg-ba. Így viszont tulajdonképpen még jól is jártam.

- Az, hogy milyen kezdősúlyokat választ, majd csak az elkövetkezendő napokban, az edzéseken dől el?
- Így van, és az a legfontosabb, hogy az érmes helyezést bebiztosítsam. S ha ez megvan, akkor már lehet rizikózni, hogy minél fényesebb legyen az érem. Igazán nem bánnám, ha olyan szép színű lenne, hogy a záróünnepségig maradhatnék!

A megnyitó sem Krutzlernek, sem nőivízilabda-válogatottunknak nem volt beiktatva, de ha akartak volna, sem mehettek volna, mert amikor a repülőgép landolt Athénban, a megnyitón résztvevő versenyzőknek már gyülekezniük kellett az Olimpiai stadionnál.