Egerszegi csúcsa kötelez

Vágólapra másolva!
Az athéni olimpiai úszóközpont (Aquatic Centre) egyik - a legszerényebb, nyitott - medencéje ismerősnek tűnt néhány korosabb újságíró számára. Aztán gyorsan kiderült, nem véletlenül tolulnak fel az emlékek: szinte hajszálra pontosan tizenhárom évvel ezelőtt, 1991. augusztus 25-én itt úszta máig fennálló, 2:06.62 perces világrekordját Egerszegi Krisztina, minden idők legcsodálatosabb hátúszója. Ha csak egy picit is kötelez a hely szelleme, akkor nem is kétséges, hogy pazar sikerekkel örvendeztetik meg a magyar szurkolókat "Egérke" mai utódai: Risztov Éva, Kovács Ágnes, Cseh László és Gyurta Dániel, a Kiss-team legesélyesebb klasszisai.
Vágólapra másolva!

Ch. Gáll András helyszíni jelentése Athénból

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Egerszegi Krisztina
Az összes interjú


A magyar versenyzők persze teljesen kicserélődtek 1991 óta, Kiss László, a sikeredző - immár szövetségi kapitányi minőségben - azonban ugyanúgy ott áll a medence partján, mint valaha. És mostani tanítványai sem sokkal maradnak el az utolérhetetlen, immár háromgyermekes családanyától. Cseh László például a földkerekség egyik legnagyszerűbb vegyes úszója - ki tudja, ha nincs az a borzalmas fűzfői ballépés, talán még az "egyik" szócskát is elhagyhatnánk. Így viszont, frissen operált lábközépcsont-törésével csodaszámba menne, ha megverné a világcsúcstartó és hét aranyérem megszerzésére készülő amerikai csodaúszót, Michael Phelpst.

Nos, Cseh - aki szerdán érkezett meg Athénba az úszócsapat többi csillagával együtt - csütörtök délelőtt már edzett az olimpiai medencében, majd utána a parton legyúratta magát. "Nem úsztam túl sokat, csak ezer métert, itt most már nem a mennyiség a lényeg, hiszen szombaton mindjárt a fő számomban, 400 vegyesen szállok vízbe. Délelőtt az előfutamban, este - reményeim szerint - a döntőben" - mondta a 18 éves halásztelki úszó.

- Jól van a lába?
- Most már jobban van, de szerdán, a repülőgépen egy kicsit begyulladt az operáció helye. Mára javult a helyzet, ezért is tudtam edzeni. Nem hiszem, hogy szombaton baj lenne.

- A jelek szerint még nem nyiratkozott meg...
- Péntekre tervezem koponyám leborotválását, addig még hódolhatok a divatnak.

- A napszemüveg is ebbe a vonulatba tartozik?
- Pontosan, ezért is kérném, hogy a pápaszemmel együtt fényképezzen le, ha lehet.

- Készséggel. Nagyon unja már a riportereket?
- Dehogy, hiszen még csak két perce kezdtünk el beszélgetni. Viszont tovább nem folytathatjuk, megyünk az olimpiai faluba ebédelni, aztán délután úszunk még egy sort.

Cseh Lászlóval együtt edzett Kovács Ágnes, a magyar úszóválogatott egyetlen olimpiai címvédője is, a 200 méteres mellúszás sydneyi bajnoka, aki feltűnően jókedvűen lazított a könnyed lubickolás befejeztével.

Forrás: [origo]

"Igencsak oxigéndús a víz, nekem ez nagyon tetszik, remélem, a versenyek után sem változik meg a véleményem" - mondta a phoenixi egyetem utolsó éves közgazdász hallgatója.

- Korábbi vírusos betegsége már a múlté?
- Olyannyira, hogy levegővétellel sincs semmi gondom, pedig még az utolsó margitszigeti edzéseken is egy kicsit nehezen lélegeztem, ami ebben a sportágban nem előny.

- Akkor minden tökéletes itt, Athénban?
- Leszámítva azt, hogy nem lehet internetezni.

- Mindez azonban nem lehet akadálya a sikeres szereplésnek. Hallotta, hogy Schmitt Pál, a MOB elnöke önt tartja a magyar küldöttség egyik titkos esélyesének?
- Hallottam, nem is örülök neki. Eredetileg az esélytelenek nyugalmával készültem Athénra, most már van bennem egy kis szorongás...