Társoldalunk:

Irak sokkolta Portugáliát az olimpiai focitornán

2004.08.12. 22:58

A B és a D csoportban is elkezdődtek a küzdelmek a hivatalosan csak pénteken rajtoló athéni olimpia férfifutball-tornáján. A meglepetéseket az európai élcsapatok szolgáltatták, Portugália ugyanis csúfos, 4-2-es vereséget szenvedett Iraktól, míg az olaszokat 0-2-ről Pinzi és Gilardino mentette meg a bukástól Ghána ellen.

Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Albert Flórián

Az összes interjú
Háború ide vagy oda, a sportvilágában jelenleg nem a belső válság miatt beszélnek Irakról, sokkal inkább a labdarúgó-válogatott döbbenetes debütálása kapcsán. Az ázsiai ország esélytelen együttese ugyanis Portugália ellen 4-2-re győzött.

Pedig nem kezdődött jól a mérkőzés, hiszen Jabar öngóljával már a 11. percben vezettek az ibériaiak, ám Emad, majd Barreta is betalált, Bosingwa találata azonban még 2-2-rementette a félidőt. Aztán jött a második játékrészben Mahmoud, aki ismét Irakot juttatta előnyhöz, Sadir az utolsó percben csak a kegyelemdöfést adta meg.

"Mindenki portugál sikert várt, de megmutattuk, jó csapatunk van, jól futballozunk, s képesek vagyunk a meglepetésre" - nyilatkozta boldogan Mahmoud. Irak győzelmével felülmúlta júliusi teljesítményét, amikor negyeddöntőbe jutott a kínai Ázsia-kupán.

Nem jártak sokkal jobban az olaszok sem, Claudio Gentile együttese a félidőben már 2-0-s hátrányban volt Ghánával szemben, Pinzi szépítő találata után az egyik pontot Gilardino a 83. percben mentette meg.

Érdekesség, hogy csatár éppen a mérkőzés előtt jelentette be, annak ellenére 2007-ig meghosszabbítja szerződését a Parmánál, hogy olyan elitklubok szerették volna leigazolni, mint a Real Madrid, a Juventus vagy az AS Roma.

eredmények, 1. forduló
B csoport (Szaloniki/Volosz)
Paraguay - Japán 4-3 (3-1)
gól:
Gimenez (5.), Cardozo (26., 37.), Torres (62.), illetve Ono (22., 53.), Okubo (83.)

Ghána - Olaszország 2-2 (2-0)
gól:
Pappoe (35.), Appiah (45.), illetve Pinzi (49.), Gilardino (83.)

D csoport (Iraklió/Pátra)
Costa Rica - Marokkó 0-0
piros lap:
Jamal (60., Marokkó)

Irak - Portugália 4-2 (2-2)
gól:
Emad (16.), Barreta (26.), Mahmoud (56.), Sadir (90.), illetve Jabar (11., öngól), Bosingwa (44.).

KAPCSOLÓDÓ CIKK