Schmitt Pál húsz éremre számít Athénban

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál tizenhatodik éve a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, ez idő alatt 68 érmet (26 arany, 22 ezüst és 20 bronz) szereztek sportolóink az elmúlt három olimpián. Schmitt realista, és húsz érmet, köztük 7-8 aranyat remél Athénban.
Vágólapra másolva!
Sportmúzeum

Itt megtekintheti a Filmmúzeum interjúit a jelen és a múlt jeles magyar sportembereivel.

Albert Flórián
Az összes interjú


- Az nem okozott gondot, hogy a sportra s ezen belül az olimpiára jutó pénzek elosztásának centruma elkerült a MOB-tól?
- Először is egyelőre még nem került el, a 2004-es athéni olimpiai játékokra mi osztottuk el a pénzt. Egyébként nem értem, miért kellene kivenni a MOB kezéből az állami sportpénzek elosztását. Takarékos, átlátható és felettébb hatékony volt a gazdálkodásunk, ezt minden vizsgálat megállapította.

- A 22 sportágban benevezett 217 magyar sportoló nem túlzás egy kicsit? Ennyire jók lennénk?
- Aki sportolóként ott lesz magyar színekben Athénban, az egyik sem "turista". Manapság nincs mese: csak az lehet ott az olimpián, aki kvalifikálja magát, netán - úszásban - teljesíti az A vagy a B szintet.

- Konkrétan a több mint harminc-harminc tagú úszó- és atlétikai csapatra gondolunk.
- Alapsportágakról van szó, ráadásul viszonylag közel lesz az olimpia, nem megfizethetetlen az útiköltség, miért ne vigyünk ki menedzselési céllal olyanokat is, akik majd Pekingben futhatnak be?! Egyébként is, az volt a filozófiánk, hogy aki kiharcolta a jogot az olimpiai részvételre, az menjen is ki Athénba!

- Ha már a költségeknél tartunk: mennyibe kerül nekünk az olimpia?
- Az állami költségvetésből 1,5 milliárd forintot kaptunk, ez az összeg az edzőtáborozásokra, a felszerelésre, a kiutazásra ment el, az athéni szállásért nem kell fizetniük a sportolóknak.

- Ebben benne van az érmesek, helyezettek tetemes jutalmazási kerete is?
- Nincs, azt a kormány külön állja. Az egyéni aranyéremért tíz-, az ezüstért nyolc-, a bronzéremért hatmillió jár, de még a nyolcadik helyezett is kap egymilliót. Igyekeztünk az előző olimpiához képest reálértékben is emelni a jutalom összegét. Persze így sem elég semmire egy olimpiai aranyérem, pláne, ha csapatsportágban, netán kajakkettesben vagy -négyesben éri el az illető. Mert tízmillió forintból még egy picinyke lakást sem lehet venni, legfeljebb egy felső-középkategóriás gépkocsit.

- Akkor most sajnáljuk a sikeres élsportolókat?
- No, azt azért ne. 35 éves korunktól ketyeg az életjáradék, és persze a hirdetők, szponzorok körében is érvényesíthetik az olimpiai eredmények kiváltotta népszerűségüket. Ezért inkább úgy fogalmaznék, hogy egy olimpiai érem - pláne, ha arany - inkább lehetőséget, ugródeszkát jelent a meggazdagodáshoz, mint magát a meggazdagodást. Azaz, mint mindennel az életben, ezzel is úgy vagyunk: az egyénen múlik, mennyire használja ki a kínálkozó esélyt.

- Nem úszhatja meg az ilyenkor szokásos tippelést.
- Tudtam, de nincs is szándékomban kibújni a kérdés megválaszolása alól. Szóval, körülbelül az atlantai és a sydneyi prognózis érvényes most is, tehát húsz érmet várok, benne 7-8 aranyat.

- Nem pesszimista egy kicsit? Amúgy kincstári módon?
- Nem, inkább realista vagyok. Mert való igaz, hogy akár húsz olyan sportolót, egységet, csapatot is felsorolhatnék, akik vagy amely befuthat, és nem is hökkennénk meg túlságosan, ha aranyérmet nyerne. Kajak-kenuban nyerhetünk hatot? Miért ne? Ki állítaná, hogy Janics Natasa, a Janics, Kovács Katalin páros és a Szabó, Bóta, Kovács, Viski négyes, aztán a Kolonics, Kozmann kenupáros, Vereckei Ákos vagy a Vereckei, Storcz, Kammerer, Horváth kajakkvartett nem esélyes? Annus Adrián vagy Fazekas Róbert nem lehet aranyérmes? Dehogynem. És Balogh Gábor vagy Vörös Zsuzsa? Nagyon könnyen! A női párbajtőrcsapat, a férfi kardcsapat vagy Mohamed Aida? Miért ne? Bedák Pál vagy Káté Gyula ökölvívásban? Remek sportemberek. Deák Bárdos Mihály? Naná! A férfi- és a nőivízilabda-, a nőikézilabda-csapat? Hatalmas esélyesek! Igaly Diána, Joó Éva? Az esély létező. Kovács Antalnál létezik egyértelműen jobb cselgáncsozó a száz kilós súlycsoportban? Ugye, hogy nem. Máris húsz fölött járunk. De bizonyos, hogy valamennyiük esélye nem realizálódik. Úgy szoktam számolni, hogy a biztosnak tűnő sanszaink fele valósul meg. És azt se felejtsük el, hogy egy-két bombameglepetés - pozitív értelemben - mindig becsúszik. Egy Varga Károly, egy Kovács Antal, egy Czene Attila mindig bejöhet - jelképesen és a valóságban is - a surranó pályán. De van, ami az eredményességnél is fontosabb.

- Manapság, a teljesítményorientált harmadik évezred hajnalán?
-
Igen. Nekem sokkal fontosabb az aranyérmek számánál az, hogy becsületes eszközökkel érjék el a sikereket a magyar sportolók, vagy ha úgy nem megy, akkor inkább ne is legyenek sikerek. Persze a doppingra gondolok. Mindenki próbálja meg hozni élete legjobb formáját, s amihez ez a forma elegendő, érje el azt a helyezést. De semmilyen tiltott eszközt ne vegyenek igénybe! Engem negyven-ötven évvel ezelőtt erre tanítottak a mestereim, Szőcs Bertalan és Vass Imre, és én is ezt kérem, sőt, követelem meg a magyar olimpikonoktól. S ha már szóba kerültek az edzők: őket tartom a magyar sport vertikuma legfontosabb embereinek. A sportolók sikeressége - vagy sikertelensége - legalább hatvan százalékban az edzőn múlik. Visszakanyarodva a sportolókhoz: arra is gondot fordítottunk a felkészítésük során, hogy jó benyomást keltsenek a nézőben akkor is, amikor éppen nem versenyeznek. Mindannyian részt vettek egy intenzív angol nyelvtanfolyamon, hogy ne lehessen "eladni" őket az athéni forgatagban, és legalább alapfokon tudjanak nyilatkozni, ha győznek. És ha nem, akkor is.

- München, Atlanta óta kikerülhetetlen téma a biztonság, a terrorfenyegetés problémája. Valós a sportolókra leselkedő veszély Athénban, vagy csak hisztériáról beszélhetünk?
- A veszély valós, de két körülmény azok kezére dolgozik, akik a barikád innenső oldalán állnak. A mindenkori terrorista legfőbb fegyvere a meglepetés, a váratlanság, az, hogy a támadás idejét és helyszínét ő választja meg. Nos, ezúttal ismert a helyszín - Athén és környéke - és az időintervallum - augusztus 13-tól 29-ig. Mindez a rendezők dolgát könnyíti, hiszen hetvenezren vannak, és másfélmilliárd dollár áll rendelkezésükre. Egyébként, ha úgy teszi fel a kérdést, hogy konkrétan a magyar sportolókra leselkedő veszélyek mennyire komolyak, azt kell válaszolnom: konkrétan a honfitársainkat senki sem fenyegeti. Persze egy általános merénylet a mieinket is érintheti. De ne is fessük a falra az ördögöt! Más szempontból - borzalmas, de ezt is figyelembe kell venni - a megnyitó ideális célpont egy terroristának: a legutolsó információk szerint 43 államfő nézi végig az ünnepséget, a többi - több száz - politikusról, egyéb notabilitásról nem is beszélve...

- Nem szeretném egy ilyen témával zárni a beszélgetést.
- Ne is zárjuk! Inkább beszéljünk arról, hogy van két titkos esélyesem!

- És kik azok?
- Azért titkosak, hogy ne tudjanak róla. Na, mindegy, az egyikük a kis Bedák "Pimpa". Benne akkora erőt, dinamizmust látok, hogy egyáltalán nem lepne meg, ha aranyérmet szerezne. A másik pedig Kovács Ági. Igen, Kovács Ági. Most senki sem tartja őt esélyesnek, lekerült a válláról a teher, és szerintem nagyon jól fog úszni. Akár annyira jól, hogy... De ne kiabáljuk el!

Ch. Gáll András