Csak távolban nevezték Marion Jonest

Vágólapra másolva!
Csak távolugrásban indul az athéni játékokon Marion Jones, az amerikaiak háromszoros olimpiai bajnok atlétája.
Vágólapra másolva!

A kitűnő sprinter tagja volt a vasárnapi müncheni Németország-Egyesült Államok-Franciaország válogatott viadalon a világ idei legjobbjával győztes 4x100-as váltónak, ennek ellenére hétfőn, a hivatalos nevezések leadásakor neve nem szerepelt a stafétára jelölt hat sportoló között. Jones négy éve, Sydneyben a játékok egyik legnagyobb sztárja volt: 100 és 200 m-en, valamint a 4x400-as váltó tagjaként is első lett. Távolban akkor bronzérmet szerzett.

Az amerikaiak 100-on 200-on és 4x100-on nevezték a játékokra a 100 m-en világbajnok Torri Edwardsot is, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szombaton azt javasolta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének (USADA), hogy két évre tiltsa el a tiltott szert használó sportolót. Amennyiben a USADA valóban eltiltja, az atléta még mindig fordulhat a lausanne-i székhelyű, ám az ötkarikás játékok alatt Athénban is "ügyeletet tartó" Sportdöntőbírósághoz (CAS).

Edwards vizeletében egy áprilisi, martinique-i viadalon bukkantak a serkentők közé tartozó niketamidra. Azzal védekezett, hogy valószínűleg szőlőcukorral együtt kerülhetett a szervezetébe a tiltott szer. Az ügyben illetékes, nevét elhallgató személy úgy korábban tájékoztatta az AP amerikai hírügynökséget, hogy az IAAF perdöntő bizonyítékok miatt kérte a maximális büntetés kiszabását.

A USADA és az Egyesült Államok Atlétikai Szövetsége dönthet úgy is, hogy nem tiltja el a futónőt. Ha viszont az IAAF ebbe nem nyugszik bele, és utólag mégis sor kerül a büntetésre, akkor Edwardstól - és így az amerikaiaktól - elvehetik az esetlegesen megszerzett athéni érme(ke)t.

Pozitív doppingtesztje ellenére indulhat az athéni játékokon Bernard Williams, az amerikai 4x100-as váltóval Sydneyben olimpiai bajnok atléta. A 26 éves sprinter szervezetében júniusban, egy sevillai viadalon cannabis-hatóanyagot (THC) találtak, ezért figyelmeztetésben részesült. A nemzetközi szövetség (IAAF) elvette a Spanyolországban 200 m-en szerzett ezüstérmét, de mivel első vétségről van szó, nem gördített akadályt a görögországi szereplése elé.