531 fős amerikai csapat utazik Athénba

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága 531 sportolót nevezett be az athéni ötkarikás játékokra. A csapat legeredményesebb versenyzője a nyolcszoros olimpiai bajnok úszó, Jenny Thompson. A díjlovagló Robert Dover hatodik olimpiáján vesz részt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok mind a 28 sportágban képviselteti magát Athénban. Az 531 fős amerikai csapatban 274 férfi és 257 női versenyző kapott helyett. A legtöbben, 111-en az atléták vannak (53 férfi és 58 nő), utánuk az evezősök következnek 45 fős létszámmal (18 férfi, 27 nő), akik meglepetésre megelőzik az úszók 43 fős delegációját (22 férfi, 21 nő). A legtöbben Kalifornia államot képviselik (140), a második hely Texasé (29), a harmadik Floridáé (25).

A küldöttség tagjai közül kimagaslóan Jenny Thompson a legeredményesebb, a 31 éves, negyedik olimpiája előtt álló úszónő az ötkarikás játékokon 1992-2000 között nyolc arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. S nem kizárt, hogy Athén után az éremhalmozók örökranglistáján az élre ugrik (négy sportoló rendelkezik kilenc olimpiai aranyéremmel: Larisza Latinyina szovjet tornásznő, Paavo Nurmi finn atléta, Carl Lewis amerikai atléta és Mark Spitz amerikai úszó).

Az amerikai küldöttségből a díjlovagló Robert Dover hatodik olimpiájára készül, hiszen 1984-ben, 1988-ban, 1992-ben, 1996-ban és 2000-ben is indult. Az atléta Gail Deversnek az athéni lesz az ötödik olimpiára, s a barcelonai és az atlantai játékok 100 méteres síkfutó számának győztese, akinek váltóban is van egy aranya, Athénban a 100 méteres gátfutásban az egyik nagy esélyes. Érdekesség, hogy az amerikaiak olimpiai csapatában nyolc testvérpár is található, s a teniszező Venus és Serena Willams, a tornász Paul és Morgan Hamm, valamint a kardvívó Sada és Emily Jacobson egyaránt éremesélyes.

"A csapat keményen készült a játékokra és biztos vagyok benne, hogy sportolóink jól szerepelnek Athénban" - nyilatkozta Herman Frazier csapatvezető, konkrét célkitűzést nem említve.

Fábik Tibor