Cseh törött lábbal úszhat az olimpián

Vágólapra másolva!
Borzalmas dolgokat tud produkálni a sors: szerdáig Cseh László az egyik legbiztosabb magyar olimpiai éremesélyesnek számított, akár az aranyérem megszerzése sem tűnt elképzelhetetlennek a 18 éves vegyesúszó számára - még ha napjaink legnagyobb sportolójával, a csodaúszó amerikai Michael Phelpsszel kellett is megküzdenie. A kulcsszó - sajnos - a szerdáig. Szerdán ugyanis Balatonfűzfőn - ahol a válogatott keret edzőtáborozik - egy rossz lépés következtében kifordult a fiatal világklasszis jobb bokája, a lábfej alácsavarodott, és egy lábközépcsont eltört Laci lábfejében.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel abban a pillanatban nyilatkozott a Bp. Spartacus úszója az [origo]-nak, miközben idősebb Cseh László, az édesapa - valaha maga is világklasszis hátúszó - éppen a Sportkórház felé szállította fiát gépkocsival az elkerülhetetlen műtétre.

- Hogyan történt a baleset?
- Fűzfői szállodánk lépcsőjén. Mindössze tizenöt-húsz centis magasságból léptem le, aláfordult a jobb bokám - ennyi volt az egész. Abban a pillanatban nem is sejtettem, mekkora a baj.

Forrás: EPA

- Tényleg: mekkora?
- Nagy. Bevittek a rendelőbe, megröntgeneztek, és kiderült, hogy az egyik lábközépcsontom eltört. Természetesen a jobb lábfejemben...

- Miért természetesen?
- Mert néhány éve ugyanebben a lábamban, a jobban szakadt el a térdszalagom. Egy ugyanilyen ártalmatlan szituációban. Borzalmas, hogy ami az úszásban óriási előny - mármint, hogy roppant lazák az ízületeim -, az más szempontból állandó veszélyforrás. Tényleg, nem is tudom már, hogyan vigyázzak magamra, talán még akkor is balesetet szenvednék, amikor alszom az ágyban...

- Most hogy néz ki a lábfeje?
- Be van gipszelve...

- Ezzel a sérüléssel befellegzett az olimpiai szereplésének?
- Talán nem, de akkor is értékes napokat veszítek a legfontosabb időszakban, a formába hozás periódusában. Azt mondják, meg lehet szegecselni a csontot, s akkor pár napnyi fekvés és pihenés után vízbe mehetek, újra kezdhetem az edzéseket. Persze csakis helyi érzéstelenítéssel. Akárhogy is, nem adom fel, de majd csak a műtét után tudok biztosabbat mondani a hogyan továbbról.

Nemsokkal dél előtt meg is műtötték Cseh Lászlót, a beavatkozást Dr. Berkes István végezte. Összecsavarozták a sportoló jobb lábfejében a törött csontot, és 5-6 nap múlva már vízben lehet. Elsőként augusztus 14-én 400 vegyesen áll rajtkőre, azaz van rá esély, hogy addig felépül és talán jó formába is kerül a remek úszó.

A versenyzőt négy számban, 100 méter háton, 200 és 400 vegyesen, valamint a 4x100 m-es vegyesváltóban nevezték az ötkarikás játékokra. Balesete előtt 400 m vegyesen a világcsúcstartó amerikai Michael Phelps legnagyobb vetélytársának számított, s kérdés, hogy sérülése mennyire akadályozza a felkészülésben.

Ch. Gáll András