Marion Jones távolugrásban remekelt

Vágólapra másolva!
Azután, hogy az amerikai atléták Sacramentóban zajló olimpiai válogatóján 100 méteren csak ötödik lett, hétfőn pedig nagyon gyengén szerepelt a távolugrás selejtezőjében, a szám döntőjére Marion Jones összekapta magát. A háromszoros olimpiai bajnoknő 711 cm-rel, a világ idei második legjobb eredményével győzött.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időben doppinggyanúba keveredett, de konkrétan nem vádolt Jones Sacramentóban hétfőn mindössze 639, 634 és 631 centis ugrásokkal rukkolt ki, s csak a hetedik helyen került be azon szám döntőjébe, amelyben a sydneyi olimpián bronzérmes volt. A közép-európai idő szerint pénteken hajnalban véget ért fináléban viszont remekelt, kiváló sorozatot produkált, s a világ idei második legjobb eredményével, 711 cm-rel nyert. Ebben az évben ennél csak a jamaicai Elva Goulbourne ugrott nagyobbat, 716-ot, de jóval a tengerszint felett, Mexikóban.

Forrás: EPA

Jones sorrendben 680, 711, 672, 681, 684 és 672 centire repült, s csak a 681 cm-es kísérleténél volt a megengedettnél nagyobb, 2,2 m/sec-os hátszél. A 711 cm-esnél 1,8-es hátszelet kapott el. (Jones egyéni csúcsa 731 cm, még 1998-ból. S a mostanihoz mérhető ugrást is abban az évben produkált utoljára, amikor a moszkvai Grand Prix-döntőben 713 cm-rel nyert.) A 29 éves sztár, akárcsak a 100 méteres síkfutás után, ezúttal sem volt hajlandó nyilatkozni az újságíróknak, a verseny után azonnal elhagyta a stadiont.

A válogatón Jones mögött Grace Upshow 683 cm-rel lett ezüstérmes, s jelen helyzet szerint Athénban női távolugrásban több amerikai induló nem lesz, mert Akiba McKinney 657-tel lett harmadik, s a nevezési szint 670 cm.

Marion Jones helyzete egyébként 100-on érdekessé vált azáltal, hogy csütörtökön nyilvánosságra került Torri Edwards doppingvétsége. A sacramentói válogatón második helyen végzett világbajnoknő lebukását Gyulai István, a nemzetközi szövetség (IAAF) főtitkára is megerősítette. Mint ismert, a válogatón LaTasha Colander, Torri Edwards, Lauryn Williams, Gail Devers, Marion Jones volt az első öt helyezett sorrendje, s ha Devers történetesen fő számát, a 100 méteres gátfutást és esetleg a váltót választaná, akkor Jones 100-on is futhatna. A váltóból pedig ezek után már nem lehetne kihagyni. Ám ez egyelőre csak feltételezés, már csak azért is, mert Sacramentóban a női 100 m gátat a hét végén rendezik, s Devers néhányszor már nagyot bukott...

Az viszont már eldőlt, hogy férfi 400 méteren Jeremy Wariner, Otis Haris és Derrick Brew állhat rajthoz Athénben. A csupán 20 éves, de ebben az évben már remek formát mutató Wariner a világ idei legjobb eredményével, 44.37 másodperces idővel győzött. Haris 44.67-et, a váltóban kétszeres világbajnok Brew 44.69-et futott. Az athéni váltóban mellettük minden bizonnyal a negyedik Darold Williamson (44.70) az ötödik Calvin Harrison (44.85) és a hatodik Andrew Rock (44.95), de talán még a hetedik Kelly Willie (44.97) is szerepet kap, hiszen cserélni lehet, és nem árt majd tartalékolni a fináléra.

Az már a válogató előfutamai során bizonyossá vált, hogy az egyéni világbajnoki címvédő Jerome Young, a vb-ezüstérmes Tyree Washington és a 100-on elbukott világcsúcstartó Tim Montgomeryhez hasonlóan doppingolással vádolt olimpiai második Alvin Harrison sem lesz ott Athénban, hiszen Sacramentóban már az elődöntőben kiestek.

Fábik Tibor