Jenny Thompson negyedik olimpiáján indul

Vágólapra másolva!
Befejeződött Long Beachben az Egyesült Államok úszóinak olimpiai válogatója - de az utolsó napra már nem maradt világcsúcs. Ekként nyolc nap alatt hat világrekord dőlt meg. A szerda eseménye volt, hogy kijelölték a számonkénti olimpiai indulókat - és Michael Phelps visszamondta a 200 méteres hátúszás rajtját. Így a csodaúszó "csak" öt egyéni számban és három váltóban áll rajtkőre, hogy beállítsa vagy túlszárnyalja a legendás Mark Spitz rekordját, aki 1972-ben, Münchenben hét aranyérmet nyert.
Vágólapra másolva!

A zárónap legjobb eredménye férfi 1500 méteren született: a 18 éves Larsen Jensen megjavította Chris Thompson 14:56.81-es amerikai rekordját, ami a sydneyi olimpia idején született. Jensen időeredménye még így is 22 másodperccel gyengébb az ausztrál Grant Hackett világcsúcsánál.

Az Egyesült Államok úszószövetsége - hogy ösztönözze a hosszútávúszókat - egymillió dolláros jutalmat tűzött ki annak az amerikai sportolónak, aki megnyeri Athénban a női 800-at vagy a férfi 1500-at, méghozzá világcsúccsal!

Forrás: EPA

További kuriózum a 31 éves Jenny Thompson szereplése. Az eddig nyolc olimpiai bajnoki címmel rendelkező - fogalmazzunk így: tapasztalt - úszónő negyedik olimpiáján áll majd rajthoz Barcelona, Atlanta és Sydney után, s esélye van arra, hogy minden idők legeredményesebb olimpikonja legyen, amennyiben legalább két további aranyat gyűjt. Sydneyben a 100 méteres pillangó- és az 50 méteres gyorsúszásban indul, a váltók mellett. Dara Torres után ő a második amerikai úszó a történelemben, aki négy, egymást követő olimpián vízbe ugrik.

Kijelölték a férfi, illetve a női válogatott vezetőedzőjét: , illetve Eddie Reese, illetve Mark Schubert lesz az, a segítők között ott lesz Bob Bowman, Michael Phelps mestere is. Most először lesz edzőnő a kijelöltek között, Teri McKeever személyében, aki Natalie Coghlin edzője.

A hivatalos célkitűzés a sydneyi mérleg (33 érem, benne 14 arany) megjavítását tartalmazza.

eredmények, férfiak
1500 m:
1. Larsen Jensen 14:56.71 perc, országos csúcs
2. Erik Vendt 15:11.96

nők
50 m gyors:
1. Jenny Thompson 25.02 mp
2. Kara Lynn Joyce 25.11

Ch. Gáll András