Társoldalunk:

Áramszünet okozott káoszt Athénban

A görög kormány a legsebezhetőbb lakosságcsoportok alapvető emberi jogait sérti az olimpia biztonságának erősítésére hivatkozó intézkedéseivel - áll az Amnesty International hétfőn Londonban kiadott állásfoglalásában.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének közleménye szerint aggályos jelentések érkeznek a csoporthoz arról, hogy az athéni hatóságok menekülteket, menedékkérőket, bevándorlókat és hajléktalanokat gyűjtenek be és tartanak őrizetben az olimpiai játékok történetének eddigi legátfogóbb biztonsági előkészülete jegyében.

Az AI szerint a hatóságok emellett több roma családot - összesen 137 embert - egyszerűen kilakoltattak az olimpiai stadionhoz közeli lakásaikból, és korábbi ígéreteikkel ellentétben nem gondoskodtak állandó elszállásolásukról.

Az Amnesty International közleménye szerint a görög kormány felelőssége a sportolók, a nézők és az újságírók biztonságának védelme, de ez nem járhat az emberi jogok - különösen a sebezhető társadalmi csoportok emberi jogainak - sérelmével.

Az AI az állásfoglalásban aggályosnak nevezte, hogy görög állami hivatalnokok a biztonság erősítésének örve alatt büntetlenül sérthetnek meg alapvető emberi jogokat, és faji alapú diszkriminációra buzdítanak.

A szervezet szerint az olimpia biztonságának az emberi jogok sérelmével járó megteremtése éppen a játékok eszmeiségével, vagyis a békés versengéssel és az emberiességgel ellentétes. Az Amnesty az állásfoglalásban felszólította a görög hatóságokat minden olyan intézkedés módosítására vagy visszavonására, amely sérti az emberi jogokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK