Debrecenben kvalifikálhatnak az atléták

Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Debrecenben rendezik meg az idei atlétikai országos bajnokságot, amelyen a teljes hazai élvonal rajthoz áll. Az ob-nek kiemelt jelentőséget ad, hogy gyakorlatilag ez az utolsó lehetőség az olimpiai csapatba kerülésre.
Vágólapra másolva!

Csillaghullás lehet az amerikai atlétaválogatón

Bár az augusztusi ötkarikás játékokra utazók névsorát a Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége Mérei László szakmai igazgató előterjesztése alapján július 19-én véglegesíti, az utolsó héten már aligha lehet "csodát" tenni, így a még szintteljesítés nélkül állóknak mindenképpen az LG-kupáért kiírt ob-n kellene bizonyítaniuk. Azok pedig, akik már a teljesítették a nevezési szinteket, Debrecenben igazolhatják, hogy valóban jó formában vannak. Ennek megfelelően a hazai élmezőny kivétel nélkül rajthoz is áll a hét végi bajnokságon.

"Jelenleg 34 versenyzőnk lenne nevezhető az olimpiára. Az utazók névsora hivatalosan csak július 19-én áll össze, de a nagy kérdésekre már az országos bajnokság megadja a választ" - mondta el Mérei László.

Az ob két slágerszáma kétségkívül a férfi diszkoszvetés és kalapácsvetés lesz, hiszen előbbiben négy, utóbbiban három magyar versenyző található az idei világranglista első húsz helyezettje között. Diszkoszvetésben az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Fazekas Róbert a 2., Kővágó Zoltán a 9., Varga Roland a 16, Máté Gábor a 17., s ez azért is pikáns helyzet, mert az olimpián egy nemzetből versenyszámonként maximum hárman indulhatnak. Varga és Máté között hatalmas harc várható.

Kalapácsvetésben nincs "válogatási gond", hiszen a Fazekashoz hasonlóan Európa-bajnok és vb-2. Annus Adrián 3., Pars Krisztián 7., Botfa Péter 9. a világranglistán, s az atlantai olimpiai bajnok Kiss Balázs visszavonulásával nincs hazai vetélytársuk.

Az említetteken kívül még hét magyar atléta található számában az idei világranglista első húsz helyezettje között: a férfiaknál Zsivoczky Attila tízpróbában 11., Margl Tamás távolugrásban 13-16., Bíber Zsolt súlylökésben 20., a nőknél Szabó Nikolett gerelyhajításban 6., Tóth Lívia 3000 méteres akadályfutásban (ez nem olimpiai szám) szintén 6., Ajkler Zita távolugrásban 8., Varga Judit 1500 méteren 16. (A hét végi ob programjában a tízpróba és a női hétpróba nem szerepel.)

A magyar bajnokságra az előzetes rajtlisták már elkészültek, ez alapján több mint hatszázan indulnak, s a legnépesebb mezőny a sprintszámokban lesz: a férfiaknál 100 és 200 méteren egyaránt harminchárman, a nőknél 100-on harmincketten állnak rajthoz. Az ob pénteken 17 órakor éppen a női 100 m előfutamaival kezdődik. A férfi diszkoszvetést szombaton, a férfi kalapácsvetést vasárnap rendezik meg.

Fábik Tibor