Csillaghullás lehet az amerikai atlétaválogatón

Vágólapra másolva!
Sacramentóban pénteken kezdődik, s két szünnappal július 18-ig tart az Egyesül Államok atlétáinak olimpiai válogatója, amely könnyen csillaghullást hozhat, s ennek áldozata lehet a 2000-es sydneyi játékokon három arany- és két bronzérmet szerzett Marion Jones is. De nem csak a női, a férfi 100 m címvédője, Maurice Greene is nagy veszélyben van.
Vágólapra másolva!

Debrecenben kvalifikálhatnak az atléták

Az amerikai atléták az elmúlt napokban már kihagyták az európai versenyeket, s a Sacramentóban pénteken kezdődő nemzeti válogatóra hangoltak, hiszen a kőkemény válogatási elvek alapján kizárólag ezen az egyetlen versenyen lehet bekerülni az olimpiai csapatba: Athénba csak a dobogósok utazhatnak; természetesen azokban a számokban, amelyekben a dobogósok mind teljesítették az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) A-szintjeit.

S a sprintszámokban óriási tülekedés van: férfi 100-on idén Crawford futott a leggyorsabban a világon (9,88 mp), a sydneyi olimpiai bajnok Greene 9,93-mal a 3., az idei világranglistán, amelyen a 4. (Capel), a 6. (Grimes), a 9. (Gay), a 11. (Scales) is amerikai, csak ezután jön a doppingolással gyanúsított világcsúcstartó, Montgomery, a 13. helyen. A válogatón a korábbi "ászok" közül indul Harden, C. Miller és B. Lewis is; azaz nem akármilyen verseny várható a dobogós helyezésekért!

Montgomery élettársa, a dopping szele által szintén meglegyintett Marion Jones is nehéz napok elé néz. Jones a 2000-es sydneyi olimpián 100-on, 200-on és a 4x400-as váltóval arany-, távolugrásban és a 4x100-as kvartettel bronzérmes lett; s nagy kérdés, hogy ezúttal hány számban kvalifikálja magát Athénre. Bármilyen meglepő, a legkönnyebb dolga távolugrásban lesz, hiszen ebben gyakorlatilag csak egy hazai vetélytársa (Upshaw) van, de ő sem igazán komoly ellenfél a számára.

Női 100-on viszont a világranglista első tíz helyezettje között hat amerikai található (L. Williams, Jones, Edwards, Miller, Devers, Gaines), 200-on pedig az első öt között négy (Dyer, Colander, L. Williams, Lee)! S bár 100-on Jones idén a második legjobb amerikai, 200-on még csak egyetlen halovány próbálkozása volt. Jones 400-on nem indul Sacramentóban, de ne feledjük, hogy a Sydney előtti válogatón sem állt rajthoz ezen a távon, s a váltók összeállításában a szakvezetés igen nagy szabadsággal rendelkezik.

Az amerikai válogató férfi súlylökésben is óriási küzdelmet ígér, hiszen az idei világranglista első négy helyén amerikai versenyző áll - Cantwell, Godina, Nelson, Hoffa - s valakit közülük nagy csalódás ér Sacramentóben. S borítékolhatóan izgalmas lesz a férfi rúdugrás is, amelyben az idén egyedüliként 6 méter fölött járt Stevenson sem mehet biztosra, többek között a sydneyi olimpiai bajnok Hysong, valamint Hartwig, Mack, Walker, Miles és L. Johnson ellen.

Fábik Tibor