Visszafogott szereplés a vívó-Eb-n

Vágólapra másolva!
Az olimpiai indulók döntő többségét nélkülöző, jórészt fiatalokból álló magyar válogatott a Szász Emese, Tóth Hajnalka, Kiskapusi Dóra, Fodor Renáta összeállítású női párbajtőrcsapat második, illetve Tóth egyéniben kiharcolt harmadik helyével két érmet szerzett a koppenhágai vívó Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Ez a teljesítmény ugyan csak eggyel marad el Szabó Bence előzetesen megfogalmazott elvárásától, de - amint azt a szövetségi kapitány elmondta - inkább negatív, mint pozitív érzései vannak a szereplést illetően. "Előzetesen nem tudhattuk, hogy milyen erősségű csapatok vesznek majd részt az Eb-n, ezért a szokásos három érem megszerzését tűztem ki célként. Elsősorban a női és férfi párbajtőrözőkben bíztam, illetve abban, hogy férfi vagy női kardban, illetve női tőrben esetleg sikerül elcsípni egy dobogót" - kezdte értékelését a szakvezető.

"Végül is a párbajtőrözők majdnem teljesítették az egész csapattal szembeni elvárást, hiszen Kulcsár Krisztián mindössze egyetlen találatnyira volt a bronzéremtől." Szabó szerint a női párbajtőrözők teljesítménye egyértelműen jó volt, s eredményeik azt jelzik, hogy a tapasztaltabb generáció visszavonulása után sem lesz nagy baj. Különösen Tóth Hajnalka és Szász Emese vívott remekül.

"A férfi kardozóktól viszont egyértelműen többet vártam" - tette hozzá. "Női kardban folytatódott az egész éves rossz szereplés, míg a fiatal férfi tőrcsapat bátran, a tudásának megfelelően vívott. Női tőrben ezúttal nem volt siker, Knapek Edina szerintem felkészületlenül jött ki az Eb-re, Deli Dórának és Berta Adriennek pedig még túlságosan erős volt a mezőny." A kapitány Tóth és Szász teljesítménye mellett még Kulcsár Krisztiánét, valamint az ugyancsak párbajtőröző Somfai Péterét, illetve a kardozó Varga Dóráét emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy szerencsés volt-e B csapatot indítani a kontinensviadalon, azt mondta, nem bánta meg a döntését, mert az olimpiára készülők nehéz kvalifikációs időszakon vannak túl, ezért mindenképpen szükségük volt a pihenésre. "Ráadásul az olaszok, a franciák és az ukránok is hasonló stratégiát követtek" - tette hozzá.

Akadtak persze olyan országok is, amelyek a legjobbjaikat küldték, azok többnyire eredményesen is szerepeltek. Az oroszok 5 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzéremmel magasan kiemelkedtek a mezőnyből, de sikeresen zárták az Eb-t a románok (2, 1, 1) és a lengyelek (1, 4, 4) is.