Roglában készül Athénra a nőikézi-válogatott

Vágólapra másolva!
Keresve sem találhatott volna ideálisabb helyet a magyar nőikézilabda-válogatott az olimpiai felkészülés első állomásának, mint a szlovéniai Roglát. Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese a tatai négynapos "ráhangolódás után" hétfő óta vendégeskedik a déli szomszédnál, s a helyi olimpiai központban tölt két hetet. Vérrel és verejtékkel - legalábbis a lányok szerint így is lehetne értékelni az erőnléti munkával töltött napokat. A csapatot a magaslaton látogattuk meg.
Vágólapra másolva!

Pincési László helyszíni riportja Roglából

Nézze meg képgalériánkat!

Hála a modern kor egyik legnagyobb vívmányának, az interneten található útvonaltervező-oldalak segítségével pillanatok alatt kitalálhattuk volna, milyen utat is válasszunk Roglába. A problémát csupán az jelentette, hogy egyetlen site-on sem leltünk rá a településre, így hagyatkoztunk a síoldalakra, amelyek szerint a legbiztosabb a Budapest - Maribor - Rogla útvonalat követni, ami kb. 380 km. (Nos, Rédics felé utunk "laza" hat órát tett ki, visszafelé már sokkal kényelmesebbnek tűnt a Rogla-Ptuj-Csáktornya-Letenye-Budapest útvonal a maga négy és fél órájával.)

Jeruzalem település neve, majd a "michigani wigwamtábor" ugyan kétségeket ébresztett bennünk, hogy jó felé haladunk, de kisebb nehézségek árán, az ország keleti felén Ptuj, Slovenske Konjice és Zrece után felértünk a Pohorje-hegység egyik gyöngyszeméhez.

A forró időjárás ellenére 1500 méter magasan kellemes hűvös idő fogadott bennünket, a lányok azonban izzadhattak kellőképpen, hiszen már egy edzésen túl voltak. A tábor maga szenzációs, a szlovének 1997-ben hozták létre ezt az olimpiai központot, amelynek centrumát egy minden igényt kielégítő, négycsillagos hotel foglalja el, a hozzátartozó impozáns sportcsarnokkal, kondicionálóteremmel, uszodával és wellness-részleggel.

Forrás: [origo]

Napi három edzést vezényel Mocsai kapitány a lányoknak
Fotó: [origo]

Ráadásul a hegy lábánál található Zrece Európa-hírű gyógyfürdője. Szlovénia egyik legjobban kiépített sícentrumát nyáron a labdajátékok képviselői foglalják el, az edzőpályán éppen az NK Dinamo Zagreb csapata foglalta el, amelynek Nikola Jurcevic vezényelt tréninget.

"Áh, nem vagyunk fáradtak, ez semmiség" - próbált viccelődni Nagy Ivett, a Dunaferr balszélsője, aki egy barackkal a kezében először hagyta el az ebédlőt (majd később morogva tért vissza a szobakulcsért.) A játékos elmondta, napi három tréninggel készül a csapat, mindig más ütemben, így kellőképpen fáradt is mindenki.

"Egyelőre még nem várjuk az esti egymás közötti meccset, mert tudjuk, hogy fáradtak vagyunk, s úgyis csak vitatkozunk" - huppant le a székbe Ferling Bernadett, aki Pigniczki Krisztina társaságában megerősítette, egyelőre még távol van az az időszak, amikor maradéktalanul élvezzék is a közösen, együtt töltött napokat.

Szűcs Gabriella lábsérülésére panaszkodott, ő éppen ellentétes előjellel úgy vélte, rossz kívülről nézni a többieket, szívesen beszállna már a játékba, de egyelőre nem teheti meg. "Talán egy-két nap múlva már én is ott lehetek" - mosolygott a Debrecen fiatal átlövője.

Dr. Tállay Andrást a játékosok állapotáról kérdeztük, s megnyugodtunk, egyelőre komoly problémától nem kell tartani, noha a jobbszélső poszt még mindig kritikus. "Lovász Zsuzsannának a jobb térdében elülső keresztszalag-szakadása van, ami normális esetben műtétet és minimum féléves kihagyást jelentene. Lovász ezt nem vállalta, hiszen ezzel elszálltak volna olimpiai álmai, ellenben speciális térdvédőre lenne szüksége. Mostani állapotát Bohus Beáéhoz tudnám hasonlítani, aki szintén térdgondokkal küzd, s ha néha megsérül, egy-két meccs kihagyása után vissza tud térni a pályára. Lovász esetében is félő, hogy 'kimegy' a térde. Speciális térdvédőre lesz szükség, amelyet viszont még meg sem rendeltek, így az csak hazatérve, Tatán kerülhet először a lábára. Ennek ellenére külön edzőmunkát végzünk, délelőtt is kint futottunk a pályán."

Találkoztunk Balogh Beatrixszal is, aki ebédnél gyönyörű kislányával, a négy hónapos Pannával volt jelen, a csapat tagjai egyöntetűen úgy vélik, pozitív hatással van mindenkire a csöppség jelenléte s babusgatása.

"Bea nagyon jó állapotban tért vissza, nem legyengülve, amit saját különmunkájának köszönhet, például annak, hogy szülés után is készült, például aerobikozott. Állapota, mokány termete képessé teszi őt arra, hogy gyorsan utolérje magát, nála is csak az a félő, hogy műtött lába hogyan bírja majd a terhelést. Az operáció óta ugyanis nem játszott" - mondta Tállay doktor.