Csollány: irány a NOB sportolói bizottsága

Vágólapra másolva!
Az Aján Tamás MOB-főtitkár vezetésével ülésezett olimpiai előkészítő bizottság sportszakmai indokok alapján javasolja az elnökségnek, hogy az augusztus elsejére tervezett csapatbúcsúztatást ne Budapesten, hanem a hagyományoknak megfelelően a tatai edzőtáborban rendezzék.
Vágólapra másolva!

A NOB sportolói bizottságába Athénban négy új tagot választanak az olimpikonok, akik egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai is lesznek. Közzétették a pályázók névsorát, és a 32 olimpikon között Csollány Szilveszter is szerepel. A 2000-ben gyűrűn győztes Csollányt az olimpiai faluban a magyar csapattal együtt helyezik el, s minden lehetséges támogatást igyekeznek megadni számára a kampány során. A lehetőségek ugyan nagyon szerények, csak szóbeli, személyes kampányt lehet folytatni. Érdekesség, hogy a 32 pályázó között Csollány mellett még egy tornász, a román Marius Daniel Urzica található. Az olimpikonok első alkalommal 1996-ban, Atlantában választhattak tagokat a sportolói bizottságba, akkor Szabó Bence, 2000-ben, Sydneyben Kiss Balázs pályázott, de egyikük sem kapta meg a szükséges támogatást.

Az immár magyar állampolgár Hernandez Vladimir kézilabdázó ugyan három éve nem szerepelt hivatalos tornán kubai színekben, azért a MOB írásban is kéri a kubai olimpiai bizottságot: járuljon hozzá a kapus ötkarikás szerepléséhez.

A csapat vezetői a július 21-i nevezési zárást követő napokban utaznak Athénba a résztvevők névsorának, adatainak végleges egyeztetésére. Ennek alapján a magyar versenyzők és szakvezetők megkaphatják az akkreditációs kártyákat, amelyeket az érkezés után majd már csak érvényesíteni kell. A kiutazás során a bérleményeket, hűtőszekrényeket, televíziós készülékeket, s a sportolók kényelmét szolgáló más berendezéseket is átveszik, és szeretnék három nap alatt berendezni a magyar csapat kijelölt szálláshelyét.

A biztonság is napirenden szerepelt a bizottság ülésén. A csapat vezetése a legutóbbi személyes tapasztalatok, valamint az Athénban tartott nemzetközi biztonsági értekezleten elhangzottak alapján - amelyen Gáll Mariann olimpiai attasé is részt vett - úgy értékeli, hogy a görög házigazdák nemzetközi összefogással minden lehetséges intézkedést megtettek és megtesznek az olimpia biztonsága érdekében. A biztonság kérdéseiről azonban július második felében részletesen tájékoztatják a kiutazó sportágvezetőket, s ennek során elsősorban a biztonsági intézkedésekhez való alkalmazkodásra, annak betartására igyekeznek majd felhívni a figyelmet.