Megvan az olimpiai súlyemelőcsapat

Vágólapra másolva!
A magyar súlyemelés a tavalyi vancouveri világbajnokságon nyolc olimpiai kvótát szerzett Athénra, az azonban csak a hétfői elnökségi ülésen vált véglegessé, hogy név szerint kik képviselhetik a piros-fehér-zöld színeket az augusztusi nyári játékokon a három női és az öt férfi súlycsoportban.
Vágólapra másolva!

A nőknél csupán az volt a kérdéses, hogy Krutzler Eszter és Varga Viktória mellett ki legyen a harmadik induló. A sportág vezető honi testülete a hétvégi kecskeméti felmérő verseny tapasztalatai alapján is a korábbi világ- és Európa-bajnok, négy éve olimpiai ötödik helyezett Likerecz Gyöngyinek szavazott bizalmat. Az oroszlányi emelő több mint egyesztendei kihagyás után az idén tért vissza a versenypódiumra, és a szombati felmérőn már úgy teljesített, hogy azzal meggyőzte a szakvezetőket olimpiai rajtjogosultságáról.

A férfiaknál a legnagyobb okot a vitára az adta, hogy kapjon-e esélyt az 1996-ban, Atlantában ötkarikás bronzéremig jutó, 2002-ben még Eb-harmadik helyre képes, ám azóta gyakorlatilag teljesen eltűnt és újra csak az athéni olimpia közeledtével felbukkanó Feri Attila. Jóllehet nem mindenben felelt meg az elvárásoknak, az elnökség döntése nyomán ott lehet a Nikaia-csarnokban augusztusban a 36. életévében járó súlyemelő is. Startolhat továbbá a görög fővárosban a sérülései miatt hosszas kényszerszünetet tartó Kovács Zoltán, a 2000-ben, Sydneyben 94 kilogrammban hatodikként végzett, 2001-ben Eb-bronzérmes versenyző is, aki 105 kg-ban próbálkozhat az olimpián.

Az athéni utazók névsora, nők:
Krutzler Eszter (69 kg), Likerecz Gyöngyi (75 kg), Varga Viktória (plusz 75 kg)
férfiak:
Tancsics László (56 kg), Kecskés Zoltán (69 kg), Feri Attila (77 kg), Gyurkovics Ferenc (105 kg), Kovács Zoltán (105 kg)

"A jelenlegi legjobb magyar csapat indul az athéni olimpián, s igazán csalódott lennék, ha a lányok nem szereznének legalább két dobogós helyezést. A fiúk kis szerencsével szintén hozhatnak haza érmet, de pontszerzésre legalább három emelőnknek valós az esélye" - nyilatkozta Dolovai Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke az MTI-nek.