Marion Jonest 100-on négyen is legyőzték

Vágólapra másolva!
Marion Jones 100 méteren csak 5. lett, s férfi 100-on Maurice Greene is kikapott az Egyesült Államok-beli Eugene-ban rendezett Prefontaine Classic atlétikai versenyen, amelyen több kiváló eredmény született.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok atlétikai olimpiai válogatóját július 9-18. között rendezik Sacramentoban, s mivel a kőkemény elvek szerint kizárólag a dobogósok utazhatnak majd Athénba - semmilyen korábbi cím, rang és idei eredmény nem jelenthet kivételezést -, így a versenyzőknek egyre inkább közelíteniük kell a csúcsformájukhoz.

Ennek megfelelően a szombaton Eugene-ban rendezett Prefontaine Classic is több kiváló eredményt hozott. S két nagy meglepetést is. Férfi 100-on az exvilágcsúcstartó, olimpiai és háromszoros világbajnok Maurice Greene idén újra jó formába lendült, s most is remekül futott, de bőven 10 másodpercen belüli idővel sem tudott nyerni.

A budapesti fedett pályán vb-n 60 m-en ezüstérmes Crawford a világ idei legjobbjával, 9,88 mp-cel győzött, Greene 9,93-mal lett második, s még a harmadik Capel is 9,95-öt repesztett - 1,8 m/sec-os, azaz megengedett hátszélben. A doppinggyanúba keveredett világcsúcstartó Montgomery pedig 10,17-tel csak hatodik lett!

A női 100 méter nem mindennapos befutót hozott, hiszen hárman estek be egyszerre a célba 11,05-ös kiváló idővel, s a célfotó végül Miller, Devers, Gaines sorrendet hozott ki. Colander 11,10-zel lett negyedik, míg Marion Jones hatalmas meglepetésre 11,12-vel csak az ötödik helyen végzett. A sydneyi olimpia háromszoros aranyérmese - Montgomery élettársa - a távolugrást azonban 693 cm-rel megnyerte.

"Hosszú nap után vagyunk, és a 100 méter miatt természetesen csalódott vagyok. Ez egy szörnyű verseny volt részemről, mondhatom, hogy az első 30-40 méterig tipikus Marion Jones-féle futással... De nem akarok kifogásokat keresni. Az sem lehet mentség, hogy egyesek doppinggyanúba akarnak keverni, és ezért időnként különböző meghallgatásokra kell járnom. Kicsit izgultam, miként fogad a közönség, de amikor kijöttem a pályára és a nézők a nevemet skandálták, éreztetve, hogy mellettem állnak és hisznek nekem, sok erőt adott. Annak örülök, hogy legalább a távolugrásban megháláltam a bizalmat, itt úgy sikerült minden, ahogy elterveztem" - nyilatkozta Jones.

Női rúdugrásban Dragila 470 cm-rel nyert, majd a 16 lábnak megfelelő 488 cm-es világcsúcsmagasságra emeltetett (az orosz Iszinbajeva rekordja 486 cm, ami fedett pályás eredmény), s bár nem járt sikerrel, két kísérlete a beszámolók szerint "erős" volt. Férfi kalapácsvetésben a japán Murofushi 82,65 m-rel, a világ idei legjobbjával nyert, éppen Annus Adrián 82,59-es eredményét "felülírva". Női 100 m gáton és férfi 1 mérföldön ugyancsak a világ idei legjobb eredménye született, a kanadai Felicien (12,46 mp), illetve a házigazdák új középtávfutó csillaga, Webb jóvoltából (3:50,85 p).

Fábik Tibor