Kammererék kikaptak a kajakválogatón

Vágólapra másolva!
Vasárnap, a szegedi kajak-kenu országos bajnokság zárónapján két olyan szám döntőjét bonyolították le, amely válogató volt a két hónap múlva kezdődő athéni olimpiára: a kenu egyesek 500 m-es küzdelmét Joób Márton, a kajak kettesek ugyanilyen távú versengését pedig - megelőzve a Kammerer Zoltán, Storcz Botond egységet - a Benkő Zoltán, Beé István duó nyerte.
Vágólapra másolva!

Joób, a Démász-Szeged 22 éves versenyzője a május elején rendezett szolnoki első szelektáló viadalon csupán második lett a Sydneyben bajnok Kolonics György mögött, de a Csepel klasszisa visszalépett a második körtől, mondván: az ötkarikás játékokon a páros számokra koncentrál. A vasárnapi finálé - csakúgy, mint szombaton az 1000 m - Joób és klubtársa, Vajda Attila különcsatáját hozta, a végső sorrend azonban fordított volt, mint egy nappal korábban: ezúttal az izgalmas finis után Joób nyert, riválisa a második helyen ért célba.

"A lényeg, hogy ott vagyok az athéni csapatban" - mondta mosolyogva a győztes, aki nagy igyekezetében a befutót követően beborult a vízbe, és elázva kászálódott ki a partra. Angyal Zoltán szövetségi kapitány a döntőt követően elmondta: Joób mindkét válogatón gyorsabb volt ellenfeleinél (leszámítva Kolonicsot), így várhatóan ő indulhat majd 500 m-en Athénban.

A k-2-esek 500 m-es végjátékában az az olimpiai bajnok Kammerer, Storcz páros várta kihívóit, amely megnyerte ugyan az első válogatót, a május végi poznani Európa-bajnokságon azonban csupán hatodik lett, így a kontinensviadalon nem tudta bebiztosítani olimpiai csapattagságát. A fiúk a finálé előtt fogadkoztak, hogy úgymond "behúzzák" a mostani versenyt is, a szombaton 1000 m-en első Benkő, Beé páros azonban máshogy gondolta. A táv nagy részében ugyan Kammererék haladtak az élen, de a 21. születésnapját éppen vasárnap ünneplő Benkő Zoltán és a már 32. életévét taposó Beé István alkotta kettős jobban hajrázott, és minimális különbséggel ugyan, de elsőként haladt át a célvonalon. Ez azt jelenti, hogy ebben a számban is a jövő pénteki, szintén Szegeden sorra kerülő szétlövés dönt majd az olimpián induló hajó összetételéről.

A magyar olimpiai csapat biztos tagjai:
férfiak, 500 m:
k-1: Vereckei Ákos
c-1: Joób Márton
c-2: Kozmann György, Kolonics György

1000 m:
k-1: Kökény Roland
k-4: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei, Horváth Gábor
c-2: Kozmann, Kolonics

nők, 500 m:
k-1: Janics Natasa
k-4: Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga

A jövő pénteki szétlövés dönt:
férfiak 500 m:
k-2: Kammerer, Storcz/Benkő, Beé

1000 m:
k-2: Bauer, Siebel/Benkő, Beé
c-1: Joób/Vajda Attila

nők:
k-2: Paksy Tímea, Benedek Dalma/Kovács, Janics