Janics Natasa nyerte a kajakcsúcsot

Vágólapra másolva!
Ami mostanáig csak hihetetlennek tűnő lehetőség volt, az szombat délelőtt fél tíztől már bizonyosság: az állampolgársági eskütételen csak néhány hónapja túljutott Janics Natasa képviseli a magyar színeket K-1 500 méteren az athéni olimpia kajakversenyein, s annak is óriási az esélye, hogy kettesben is a bácskapalánkai illetőségű, szerb származású lány indul, miután a Szegeden rendezett országos bajnokságon - egyben olimpiai válogatón - mindkét szóban forgó számban diadalmaskodott.
Vágólapra másolva!

Óriási érdeklődés övezte a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezős és Kajak-Kenupályán rendezett viadalt: az egész magyar sportsajtó ott szorongott a parton, olyanok is felbukkantak, akik életükben nem voltak kajak-kenuversenyen.

A hatalmas érdeklődés a két női számnak, a K-1 és K-2 500 méteres döntőnek szólt, még inkább szűkítve a kört: Janics Natasának. A pár nappal 22. születésnapja előtt álló ifjú hölgy - Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa - a hzárom héttel ezelőtti szolnoki válogatón biztosan verte Kovács Katalint, a 12-szeres világbajnok kajakkirálynőt, s ezzel alaposan feladta a leckét Angyal Zoltán szövetségi kapitánynak.

Mindezt tetézte, hogy párosban ugyancsak kikapott a Kovács Katalinhoz hasonlóan ugyancsak 2001 óta - világszinten - egyeduralkodó Szabó Szilvia, Bóta Kinga duó is, őket a Sztaics-istálló két kiválósága, Paksy Tímea és Benedek Dalma győzte le Szolnokon. Mi több, a poznani Eb-n mind Janics, mind Paksy és Benedek is diadalmaskodott, habár az Európa-bajnoki aranyérmeknek nem volt jelentőségük az olimpiai válogatás szempontjából.

Most, Szegeden Kovácsnak, illetve Szabónak és Bótának a győzelem a biztos olimpiai indulást jelentette volna, ám...

Ám kezdjük az egyessel. Kovács és Janics hatalmas tempóban kezdtek, a 12-szeres világbajnoknő féltávnál már vezetett, s 400-nál fél hajóhossz volt az előnye. Innen azonban Janics elemi erővel hajrázott, centiről centire dolgozta le hátrányát, s a célvonalon 12 századmásodperccel, két tenyérnyivel - az ő hajójának dekkje haladt át elsőnek.

Kovács összetörten vette tudomásul vereségét, Janics visszafogottan örült, mindketten tudták, hátra van még a párosok válogatója, ahol egymást mögött szálltak harcba az athéni indulásért 65 perccel az egyéni rajtja után!

Nos, szemernyi fáradtság sem látszott a két nagyszerű kajakosnőn - vitán felül a földkerekség két legjobbján. Elöl Kovács, mögötte Janics ült, s háromszáznál úgy jöttek el a Paksy, Benedek, illetve a Szabó, Bóta duótól, ahogy akartak, s végül az utolsó ötvenen szemmel láthatóan kiengedve is másfél hajóhossznyi, hatalmas előnnyel győztek, majd a kikötőben fáradtan, de boldogan fogadták "Kati néni" gratulációját, sőt, egy fotó kedvéért még át is ölelték egymást...

Ami a többi kritikus számot illeti: C-1 1000 m-en az ifjúsági korú Vajda Attila meggyőzően verte az első válogatón diadalmaskodó szegedi klubtársát, Joób Mártont, míg K-2 1000-en Benkő Zoltán és Beé István nyert, s az első kvalifikációs viadal győztese, Siebel Lajos és Bauer Márton csak harmadiknak evezett célba. Mindkét számban szétlövés lesz jövő pénteken.