Kvótákért megy a harc az öttusa-vébén

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kezdődik és jövő keddig tart Moszkvában az öttusázók idei világbajnoksága, amely ezúttal különös jelentőséggel bír, mivel a hagyományos egyéni viadal első kilenc helyezettje olimpiai kvótát szerez.
Vágólapra másolva!

A kvalifikációs időszak 2002-ben, a budapesti Világkupa-döntővel kezdődött, majd 2003-ban és 2004-ben a kontinensbajnokságokkal, illetve Vk-viadalokkal folytatódott, s az orosz fővárosban sorra kerülő vb-vel fejeződik be. Mivel az egyes állomásokon csak az előre meghatározott számú kvótát osztották ki, s a magukat már korábban kvalifikált versenyzők valamennyiszer beleszámítottak a küzdelembe, időlegesen elvesztek helyek, amelyekre a vb utáni világranglistáról kerülnek versenyzők. A 32-32 fős mezőny egy-egy szabadkártyással, illetve egy-egy görög versenyzővel válik teljessé.

A magyarok közül eddig Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, illetve Balogh Gábor és Kállai Ákos szerzett kvótát. A vb-n erre elvben még Horváth Viktornak és Szatmári Adriennek nyílik módja, igaz, míg - az eddigi eredmények alapján - előbbinek megalapozott, utóbbinak kevés esélye van. Egy országból a nők és a férfiak mezőnyében is csak két versenyző indulhat az olimpián, így amennyiben többen harcolják ki a részvétel jogát, az adott szövetség határoz arról, hogy kit nevez.

A vb hagyományos versenyében ezúttal - a szokásos négy helyett - országonként csak három öttusázó vehet részt, vagyis valamennyi rajthoz álló csapattag is egyben, csak egyéni induló pedig nem lesz.

A válogatottnak nem lesz egyszerű megismételni a tavalyi szereplést, az olaszországi Pesaróban ugyanis négyszer szólt a magyar himnusz. Ez már csak azért is figyelemre méltó volt, mert összesen hat versenyben osztottak érmeket. Győzött Vörös - ezzel a magyarok közül ő szerzett elsőként ötkarikás kvótát -, valamint a hagyományos versenyben a Vörös, Füri, Simóka B., illetve a Balogh, Horváth, Kállai összeállítású csapat. Utóbbi a váltóban is az élen végzett, míg előbbi ugyanebben a számban bronzérmet vehetett át.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány elmondta, hogy a férficsapattal szemben az éremszerzés, legalább egy arany begyűjtése a hivatalos cél, de ő és a versenyzők is ennél többre vágynak. "Nagyon kemény volt eddig az év, egymást követték a kvótaszerző versenyek, néha éppen csak beesetünk egy-egy viadalra, ezért a vb előtti edzőtáborozás kezdetén egy kicsit gyűrött volt a társaság. Az elmúlt két hét azonban jól telt el, mindenki tisztességesen fel tudott készülni" - fogalmazott.

A szakvezető külön kiemelte Baloghot, aki idén két versenyt megnyert, egyszer pedig negyedik lett. Egyúttal jelezte, az olimpia közeledtével egyre erősebb a motivációja, s elég jó állapotban van ahhoz, hogy a vb-n megfelelően szerepeljen. A kapitány szerint Kállai, valamint a május eleji budapesti Világkupán elszenvedett bokasérüléséből már másfél hete felépült Horváth és Fülep is jó formában van.

Kulcsár Antal, a női csapat kapitánya olyan eredményeknek örülne, amelyek megfelelő ugródeszkát jelentenének a nyári játékokra. "A vb és az olimpia elég messze van egymástól ahhoz, hogy szakmailag, a felkészülést tekintve ne legyen sok közük egymáshoz. Mentális szempontból azonban mindenképpen pozitív hatása lenne egy jó moszkvai szereplésnek" - mondta, emlékeztetve arra, hogy a szövetség dobogós helyezést vár a csapattól a hagyományos versenyben, illetve a váltóban.

Világbajnokságokra a férfiak számára 1949-től, a nők részvételével 1981 óta kerül sor. Váltóviadalokat 1989-től, illetve 1991-től rendeznek. A magyarok összesen 40 aranyérmet nyertek. A férfiak egyéniben 11, csapatban 16, a stafétában 7 alkalommal végeztek az élen, a nők 3, 2, illetve 1 elsőséget szereztek.

A magyar csapat, férfiak:
hagyományos egyéni és csapatverseny: Balogh Gábor, Kállai Ákos, Horváth Viktor
váltó: Fülep Sándor (a további indulókról a hagyományos verseny után dönt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány)

Nők:
hagyományos egyéni és csapatverseny: Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Szatmári Adrienn
váltó: Vörös, Füri, Simóka Bea