Vágólapra másolva!
"A két csinos lány a lehető legjobb kapcsolat a két ország között" - jegyezték meg mosolyogva kedden a görögök azon a keddi összejövetlen, amelyen Dimitrisz Kontumasz, a Görög Köztársaság magyarországi nagykövete találkozott a Magyar Olimpiai Bizottság és a sajtó képviselőivel, s amelyen jelen volt a kettős állampolgárságú, de az athéni játékokon görög színekben induló Szidiropulosz Niké és Partics Katalin is.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Szidiropulosz Niké, Dimitrisz Kontumasz nagykövet és Partics Katalin

A beszélgetésen jelen volt két magyar származású és kettős állampolgárságú, de a játékokon görög színekben induló versenyző: a párbajtőrvívó Szidiropulosz Niké és az öttusázó Partics Katalin, akik egyformán Budapesten készülnek az olimpiára, s bíznak benne, hogy pontszerző helyen végeznek Athénban.

"Görögország a rendező jogán vívásban tíz versenyzőt indíthat, női párbajtőrben és férfi kardban a csapatversenyben is részt veszünk, valamint egy-egy férfi párbajtőröző és női tőröző is pástra lép majd. Ami engem illet, főleg abban bízom, hogy csapatban pontszerző helyen végzünk. Női párbajtőrben kilenc csapat indul, s bár a világranglistán egyelőre csak a dél-afrikaiakat előzzük meg, még van két Világkupa-versenyünk arra, hogy Kanada elé kerüljünk. S ez alapján egy jó sorsolással, hazai pályán nem lenne elérhetetlen az első hat közé kerülés" - mondta el Szidiropulosz Niké, akinek az eddigi legjobb eredménye a 2002-es moszkvai Európa-bajnokságon - görög színekben - szerzett ezüstérme.

Az öttusázó Partics Katalin, akinek az édesanyja görög, már a 2000-es sydneyi olimpián is görög színekben vett részt, de erről nincsenek kellemes emlékei: "A lovaglás előtt a nyolcadik helyen álltam, innen sikerült visszazuhannom a huszonkettedikre... Athénban mindenképpen jobbra számítok, a célom az, hogy életem legjobb formáját hozzam, és ha ez sikerül, akkor bekerülhetek az első hat helyezett közé. Az esélyekről persze nehéz beszélni, mert nálunk nem jellemző, hogy mindig bejön a papírforma. Nem tagadom, hogy a lovaglástól némileg most is tartok, de a fizikai számokkal valószínűleg nem lesznek gondjaim. A jövő héten indulok a moszkvai világbajnokságon, ahol kialakul a végleges athéni mezőny. Egyelőre hivatalosan még nem szereztem meg a kvótát, de emiatt nem kell aggódnom, mert a görögök egy szabad kártyát mindenképpen kapnak, s erre tulajdonképpen én vagyok az egyetlen jelölt - árulta el Partics Katalin, aki csapatban már volt vb-bronzérmes, juniorként pedig váltóban világbajnok - még magyar színekben.

Fábik Tibor

Partics Katalin görög színekben indul az olimpián (2000.06.19.)/sport/20000619ottusa.html