Az Eb-n még szerezhetnek kvótát kajakosaink

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől vasárnapig Poznanban rendezik a kajak-kenu Európa-bajnokságot, amely a magyar csapat számára az utolsó kvótaszerzési lehetőséget kínálja az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpiára. Angyal Zoltán szövetségi kapitány 5-6 aranyéremre és további 3-5 ötkarikás indulási jog megszerzésére számít.
Vágólapra másolva!

A sportág képviselői a tavalyi, egyesült államokbeli vb-n összesen 16 versenyzői kvótát harcoltak ki, a kontinensviadalon a fennmaradó számokban (férfi k-2 500 /3 kvóta vár még gazdára/, k-1 1000 /5/, k-2 1000 /3/, c-1 500 /2/ és c-1 1000 m /2/) kell megfelelően teljesíteni.

"Az 5-6 elsőség mellett még egyszer ennyi érmet remélek, tehát összesen legalább 12 dobogós helyezéssel kalkulálok" - mondta Angyal Zoltán, aki már korábban kijelentette: a férfi kajakosoknál további 2-3, a kenusoknál pedig 1-2 kvalifikációra lenne még szükség.

Az olimpián a női k-1, k-2, k-4 500 m, a férfi k-1, k-2 500 m, illetve k-1, k-2, k-4 1000 m, valamint c-1 és c-2 500 és 1000 m számait rendezik meg.

A női csapat számára "csupán" a minél jobb szereplés a tét, hiszen az Eb-n nem szerezhet újabb kvótákat - lévén már 2003-ban bebiztosította a maximális hét versenyző indulását Athénban -, és az olimpiai együttes összeállításával kapcsolatban sem dőlhet el semmi, hiszen a gyengébb nem számára a viadal nem válogató.

A férfiak ugyanakkor nemcsak az érmekért szállnak vízre, hanem a már említett ötkarikás helyekért és az athéni csapattagságért is. A szelektálási elvek szerint Lengyelországban szinte kivétel nélkül a május eleji, szolnoki válogató győztesei indulnak, és aki itt jól szerepel, azaz az első négy között végez (az 1000 m-es, olimpiai aranyérmes férfi kajaknégyes esetében első kettőben), megválthatja repülőjegyét az olimpiára.

Az Európa-bajnokságon az előzetes nevezések alapján 47 ország több mint 500 versenyzője indul, a legnagyobb létszámban - 40 fővel - a magyarok képviseltetik magukat. Angyal Zoltán csapatában összesen nyolc újonc - Benedek Linda, Faldum Bereniké, Ispán László, Siebel Lajos, Boros Gergely, Kucsera Gábor, Kovács Gergely és Bozsik Attila - kapott helyet.

Az Eb nyílt, azaz más kontinensek sportolói számára is lehetőség van a részvételre és a kvótaszerzésre.