Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága nyilvánosságra hozta annak a tíz sportembernek a nevét, akiket idén beválasztották az ország olimpiai Hírességek Csarnokába: a lista élén a fiatalon elhunyt sprinter, Florence Griffith Joyner áll.
Vágólapra másolva!

Joyner az 1988-as szöuli olimpián 100 m-en, 200-on és a 4x100 m-es váltóval is aranyérmet nyert, ráadásul abban az évben mindkét sprintszámban a mai napig is fennálló szenzációs világcsúcsot - 100-on 10.49 mp, 200-on 21.32 mp - ért el. A megdönthetetlennek tűnő rekordok felállítása után egy évvel - 30 évesen - visszavonult az aktív sporttól, s a divatszakmában helyezkedett el.

A sokszor doppingváddal illetett gyönyörű stílusban futó sztár 1998-ban, 39 évesen epilepsziaroham következtében hunyt el. Joyner mellett a hétpróba kétszeres ötkarikás győztesét, Jackie Joyner-Kersee-t, az úszó Janet Evanst és Matt Biondit, az ország első színes bőrű női olimpiai bajnokát, az egykori magasugró Alice Coachman Davist, a gyorskorcsolyázó Dan Jansent és Bonnie Blairt, az 1996-os atlantai játékokon győztes női labdarúgó-válogatottat, a paralimpikon Randy Snow-t és az olimpiai filmeket készítő Bud Greenspant választották be az 1983-ban alapított csarnokba, amelybe 1992 után először jelöltek tagokat.

Az ünnepélyes "beavatásra" július elsején Chicagóban kerül sor.