Irak hat olimpikont küldhet Athénba

Vágólapra másolva!
A függetlenségét június 30-án visszanyerő Irak hat sportolót küldhet az athéni nyári játékokra, leszámítva a labdarúgó-válogatottat, amely önerőből harcolta ki a szereplés jogát.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése szerint a Szaddám-rezsim bukása után a szövetséges haderők által felügyelt országból a férfiak közül egy-egy atléta, ökölvívó, súlyemelő, úszó és tekvondós utazhat az ötkarikás játékokra, míg a nőket egy atléta képviselheti.

A NOB a kis országok esetében egyéni elbírálás alapján határoz a küldöttségek létszámáról.

Az iraki futballválogatott is ott lehet azonban a játékokon, az együttes ugyanis jobb gólkülönbségének köszönhetően csoportjában az élen végzett az ázsiai selejtezőben. Az irakiak az utolsó fordulóban 3-1-re győztek Szaúd-Arábia ellen, legnagyobb riválisuk, Omán pedig csupán gólnélküli döntetlent ért Kuvaittal szemben.

A kontinensről korábban Japán és a Koreai Köztársaság válogatottja szerzett kvótát, Afrikából Mali, Tunézia, Marokkó, valamint Ghána kvalifikálta magát. Ezen kívül a rendező Görögország, illetve Ausztrália, Argentína, Paraguay, Mexikó és Costa Rica biztos résztvevő. A mezőny később három európai csapattal válik teljessé.