Fegyveresek őrzik a sportolókat Athénban

Vágólapra másolva!
Ausztrál sajtóértesülés szerint az amerikai, a brit és az ausztrál sportolók 24 órás fegyveres őrizetet kapnak az augusztus 13-án kezdődő athéni olimpia idején. A Melbourne Herald Sun szerint az 50 ezer rendőr és katona mellett egyes delegációk külön védelmet kapnak.
Vágólapra másolva!

"A legveszélyeztetettebb csapatok tagjait nemcsak akkor védik majd, ha edzésre vagy versenyre utaznak, illetve onnan visszatérnek az olimpiai faluba, hanem akkor is, ha éppen szórakozni mennek, kirándulnak, vagy betérnek egy étterembe" - írja a Melbourne Herald Sun.

A tervek szerint ugyan 50 ezer rendőr, illetve katona ügyel majd a résztvevők és a vendégek biztonságára, a házigazdák illetékesei azonban hozzájárultak ahhoz, miszerint egyes csapatok külön védelmet kapjanak, ezzel igyekezvén elejét venni annak, hogy külföldről fegyveresek kísérjenek el delegációkat.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság elöljárói ezzel együtt úgy vélik, hogy nem mindegyik versenyhelyszínen lehetnek teljes biztonságban a sportolóik. Példaként a vitorlás viadalok színterét, Agioszt említették. Egyúttal érzékeltették, hogy amennyiben nem javul a helyzet, azonnal hazautaztatják versenyzőiket, mihelyt befejezték szereplésüket.

A görög szervezőbizottság (ATHOC) több mint 650 millió eurót költött, illetve költ a biztonságra. Ez háromszor annyi, mint 2000-ben Sydney esetében volt. A március 11-i madridi merényletek után az ATHOC a NATO segítségét is kérte.

A múlt héten szerdán három robbantás történt egy athéni rendőrőrs közelében. Személyi sérülés ugyan nem volt, de a terrorcselekmény újra felélénkítette az aggodalmakat.